Dlouhodobá bolest v krku + močové problémy

Už přes měsíc mě trápí bolest v krku. Nejdříve byl nasazen Amoksiklav, ale potíže přetrvávaly. Byl udělán výtěr, ze kterého se našel hemofil a streptokok. Nasazen Klacid, ale potíže přetrvávají. V dalších výtěrech zjištěn hemolytický streptococcus non A non B masivně. Lékař na ORL říká, že ten nález se škrábáním v krku nemá souvislost. Beru Echinaceu, kloktám Vincentkou, ale stále žádné zlepšení, bolest (je opravdu nepříjemná) stále přetrvává. Dále bych se ještě ráda zeptala na opakované močové infekce. Momentálně mě pálí při močení jen když málo piji a moč je koncentrovaná. S cévkované moči bylo zjištěno malé množství bakterie E.Coli (ale na ATB léčbu to není). Je opravdu možné, že i kvůli takovému množství by přetrvávaly problémy. Mám trochu obavy z plicní chlamydiové infekce. Na internetu jsem dočetla, že může právě způsobovat jak dlouhodobé škrábání v krku, tak i problémy se záněty močových cest. Mockrát Vám děkuji a doufám, že alespoň najdu odpovědi na otázky, na které nikdo odpověď nemá.

Odpověď odborníka:

Škrábání a bolest v krku je obecný příznak, který provází obecně (tj. nemusí souviset s bakteriálním nálezem z výtěru) poškození nebo dráždění krční sliznice - mechanické, na podkladě infekčního nebo neinfekčního zánětu nebo jiného dráždění. Pokud byste měla například rýmu, nosní sekret stékající po zadní stěně nosohltanu by mohl dráždit tamní sliznice s průvodními nepříjemnými pocity. Nebo pokud byste měla už zaléčenou bakteriální krční infekci, sliznice ještě nemusí být dohojená a může bolet/škrávat v krku. Pokud při uvedené léčbě (Vincentka, Echinacea) obtíže přetrvávají, je vhodné opět se nechat problédnout, jestli je nález v krku dle vyšetření již normální a pokud ne, cíleně se zeptat, co je v nepořádku.
Co se týká močové infekce, opět - podrážděná sliznice může vyvolávat neříjemné pocity, i když bakterií bylo v nálezu málo.
Pokud jste po opakované léčbě antibiotiky, spíše než chlamydie Vás mohou obtěžovat přemnožení kvasinky (ty se při bakteriologickém vyšetření nevykultivují, musí se udělat odběr cíleně na kvasinky), resp. Candida albicans, a pak by pomohla léčba proti kvasinkám - omezení cukrů v potravě, živé bakteriální kultury nebo živé jogurty denně po několik týdnů, případně cílená antimykotická léčba proti kvasinkám (na okolí močové trubice lze zkusit několik týdnů denně na noc mazat krém s obsahem klotrimazolu, pokud by byly kvasinky v ústní dutině, bylo by to vidět při vyšetření a vhodný lék by vybral lékař).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: