Dlouhodobá bolest v uchu

Dobrý den, už zhruba dva a půl měsíce mě píchá v pravém uchu. Na podzim jsem hodně často chodil plavat a nosil jsem vodotěsné špunty do uší (dříve jsem míval problémy s tím, že mi při plavání natekla voda do uší a zůstala tam několik dnů, než se dostala pryč, jednou pomohlo až vypláchnutí na ORL po 14 dnech - chtěl jsem tomu zabránit vodotěsnými špunty). Také jsem v té době v rámci své brigády musel často nosit špuntová sluchátka do uší. Někdy na konci října jsem si všiml píchání v uchu. Šel jsem s tím na ORL. Tam mi v pravém uchu indikovali počínající zánět zvukovodu. Dostal jsem na to antibiotika Framikoin mast a kapky Maxitrol. Pečlivě jsem deset dní bral oba léky (jsem muzikant, na mém sluchu mi opravdu záleží), ale bolest přetrvávala (při kontrole na ORL konstatovali, že zvukovod je už klidný). Také jsem si všiml toho, že když nějakým způsobem zvýším tlak v uších (při zívání, při "profouknutí" do uší se zacpaným nosem, při škytání) a bubínek se vypoukne ven, tak se v pravém uchu ozve výrazně jiný a hlasitější zvuk, než v levém a také v něm při těchto činnostech lehce zabolí. Další příznaky, které se prakticky od té doby nemění: lehká bolest svalového úponu za pravým uchem při pohybu a přetrvávající lehké zduření uzlinky na krku vpravo před kývačem. Z ORL mě doktor poslal k zubaři, který konstatoval, že mám zuby naprosto zdravé. Potom jsem byl poslán na neurologii, kde kromě hypermobility šíje nic neobjevili. Před pár dny jsem byl opět na ORL - tam mi bylo řečeno, že zvukovod je klidný a naprosto zdravý. Také mi udělali audio a na obě uši slyším stejně a dobře. Od té doby, co začaly tyto problémy, jsem přestal chodit plavat. Když jsem si před týdnem pokusil dát do uší špuntová sluchátka, tak jsem si všiml velice nepříjemného pocitu v pravém uchu. Jako kdyby se pravý bubínek choval mechanicky jinak než levý, když je na něj vyvíjen tlak (přetlak když dávám špunt dovnitř a podtlak když dávám špunt ven), ale to je jen subjektivní pocit. Bezradný lékař na ORL mi v tuto chvíli řekl, že mám přijít na kontrolu po měsíci, pokud problém přetrvá. Jinak samotná bolest v uchu není stálá. Některý den nebolí vůbec, někdy celý den lehce pobolívá a někdy zabolí čas od času. Ale vždy když zívnu nebo se silně vysmrkám, tak ucítím v pravém uchu nepříjemný pocit (něco mezi tlakem a bolestí). Co by to mohlo být? Není možné, že problém je někde za bubínkem, kam pouhá prohlídka zvukovodu nedohlédne? Děkuji za odpověď, Robin S.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, domnívám se, že je-li vazba na zívnutí apod., je to známka toho, že příčina je v uchu - při zívnutí či smrkání se do ucha přenáší tlak cestou Eustachovy trubice. Nelze asi plně usoudit na lokalizaci postižení, ale to, že bude až za bubínkem, je možné. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Řešení | Od: Aneta | 3.10.2014 20:43
Zná někdo řešení tohoto problému? Mám totiž velmi podobný. Popř. jak dopadl sám autor článku?
reagovat
Řešení | Od: Aneta | 3.10.2014 20:43
Zná někdo řešení tohoto problému? Mám totiž velmi podobný. Popř. jak dopadl sám autor článku?
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Články: Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Lidově řečeno revma je...
Když se řekne akromegalie
Články: Když se řekne akromegalie
Akromegalie je hormonální...
Ischemická choroba dolních končetin
Články: Ischemická choroba dolních končetin
Ischemická choroba dolních...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: