Dlouhodobá bolest zad

Dobrý den, již několik měsíců / od března / mě trápí bolest dolního žebra na pravé straně - taková štiplavá, palčivá bolest, která je doprovázena tuhnutím svalu na pravé straně směrem až do zad s mravenčením pravé nohy, tuhnutí krku nad hrudí a celodenní pískání v uších / cca 2 týdny nepřetržitě / . Od prvních příznaků bolesti, které se jevily jako bolesti v oblasti žlučníku...protože bolest vystřelovala nejdříve od žebra do hrudní krajiny, jsem prodělala různá vyšetření.....gastroentroskopie, koloskopie, ct břicha, mamograf, vaginální ultrazvuk...výsledky těchto vyšetření nic neprokázaly. Bolest v oblasti žeber neustupovala, ba naopak se šířila do zad do oblasti beder a vystřelovala směrem do nohy...nejvíce se projevuje při sezení, domácích pracech, na kole se nedá jet vůbec, na zahrádce pracovat s obtížemi, bolesti trvají celý den, v noci naštěstí ne....shrnu to....v květnu mě praktický lékař poslal na ortopedii, z RTG zjištěna skolióza páteře, pokleslá pravá plotýnka, dostala jsem obstřik, prášky na uvolnění svalstva, / po těch jsem se osypala, po dalších též, včetně zažívacích problémů,tak jsem je přestala brát / , cvičím rehabilitační cviky na uvolnění páteře.....bolesti neustupovaly tak jsem navštívila neurologa...poslední RTG nález z 30 června - Pravý hamithorax s artrózou ve vertebrokostálních skloubeních, výrazněji distálně. Bez ložiskových změn. SIS bill. zahuštěné subchondrální spongiosklerosa, výrazněji laterálně a distálně, rozvlákněné, neostrých a nerovných kontur při chron.sakroileitidě.....a byla jsem vyslána opět k ortopedickému vyšetření. Na ortopedii mě objednali až na 31.7......doma cvičím rehabilitační cviky, bolesti však přetrvávají stále, celý den, takové palčivé v oblasti beder a předních žeber s občasným pronikavým vystřelením ,v noci naštěstí klid, ...můžete mi prosím sdělit co tato diagnóza znamená, jaký bude pravděpodobně léčebný postup....prášky mi nedělají dobře, osypávám se po celém těle, asi z nějakých látek co prášky obsahují /na pylovou alergii beru flonidan / a mám i zažívací obtíže - pěnu v ústech / na zažívání už 2 roky beru Controlog, kdy mě problémy začaly též po užívání nějakých prášků /...už jsem z toho celkem nešťastná, protože mě bolesti hodně omezují v tom , co jsem vždycky dělala ráda - sport, práce na zahrádce. Je mi 47 let, 167 cm, váha 56 kg / teď jsem dost shodila, asi úbytek i svalové hmoty, normálně mívám 60-62 kg / , aktivity - cyklistika, lyžování, zahrádka, péče o domácnost, pracuji jako konstruktérka, dva bezproblémové porody - před 21 a 11 lety. Děkuji za informaci o pravděpodobné léčbě. S pozdravem Renata

Odpověď odborníka:

Váš opis popisů vyšetření je značně nepřesný. Lze vyvodit, že se jedná o degenerativní změny v oblasti spoje mezi těly obratlů a počátky žeber, změny na pateři, pravděpodobné změny i v oblasti meziobratlových plotének. Popisovány sklerotické změny ve spoji mezi pánví a kosti křížovou, odtud potíže nejsou. Při skolioze je postižení pateře vždy na více místech. Vhodné by bylo lokalizovat co nejvíce na neurologii místa největšího postižení a odtud vycházejících potíží, zde provést vyšetření magnetickou rezonancí. Léčba nejlépe na lůžkovém nebo neurologickém oddělení, medikace, infuze, vytržení z denního stereotypu, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Podle nálezu potom další úprava léčby. V tom směru se obraťte na svého ortopeda a neurologa.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: