Dlouhodobá léčba hydrocortisonem

Dobrý den pane doktore, je mi 53 let.Od 17 let se léčím se štítnou žlázou. ve 32 letech mě byla provedena totální strumektomie.Užívám Letrox.Před 5 lety mě byla zjištěna po velkých zdravotních problémech primární nedostatečnost kůry nadledvin.Od té doby užívám denně Hydrocortison 10 - 2,5 tablety denně. V podstatě mě však endokrinolog nikdy nesdělil, zda nedostatečnost nadledvin vznikla poruchou imunitního systému, nebo jinak.Přes dost velké dávky hydrocortisonu někdy pociťuji velkou únavu a bolest svalů nohou a rukou.Bojím se, že velkými dávkami tohoto léku může dojít k závažným vedlejším účinkům(nehledě na velký váhový přírůstek, hlavně na břiše), takže se chci dotázat, zda již neexistuje nějaká šetrnější léčba této nemoci.Zda by šel nějakým jiným způsobem podpořit imunitní systém? Můj endokrinolog při kontrole lx za půl roku sleduje jen správné hladiny draslíku a sodíku v krvi a moči.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel vás asi zklamu, ale substituční léčba je v současnosti asi nejefektvnější terapií. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: