Dlouhodobá nespavost

Dobrý den. Už ani přesně nevím, jak dlouho trpím nespavostí. Před 5 lety jsem prodělal operaci krční páteře, náhrady disku C4-5 a C5-6.Po operaci jsem užíval léky na bolest a na spaní. Od té doby se kvalita mého spánku zhoršovala. Když jsem vysadil všechny léky, začal jsem řešit polštáře, matrace. Při kontrolách na CT nebyl zjištěn žádný problém po operaci páteře. Později jsem dostal od neurologa Tritico. Po Triticu jsem se necítil dobře a v současné době ho užívám akorát, když jdu do práce, abych byl alespoň trochu vyspalý. V současné době ještě ke všemu dělám na směny a to 24 hod , pak mám 3 dny volno. Chci se zeptat, jestli je vůbec možné, abych se mi někdy navrátil kvalitní spánek, když pracuji na směny. Můj problém se spánkem spočívá v tom, že se v noci budím, vrtím se, měním polohy a ráno se probouzím okolo 5 hod. Po probuzení se cítím vyspalý, ale zanedlouho na mě padne únava, kterou pociťuji skoro celý den. Pracuji jako dispečer, tzn. že trávím celou pracovní dobu u počítače. S alkoholem problémy nemám. Občas si dám pivo, ale v míře. Někdy si dám 2 desítky před spaním, mám pocit, že se vyspím lépe. Jinak dá se říci, že dodržuji spánkovou hygienu. V poslední době se mi stalo, že jsem se ráno probudil a špatně jsem dýchal. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Jirka

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jiří. Práce na směny je vždy problém a ke kvalitnímu spánku nepřispívá. Bolesti mohou také budit a je potřeba i někdy dlouhodobé užívání vhodných léků na bolest na noc. To že je páteř po operaci neznamená, že nemohou být potíže a ty nemusí být způsobeny např novým výhřezem ploténky. Objevují se funkční poruchy, blokády, které na RTG ani MR vidět nejsou. Je je potřebné vyšetřit a ošetřit technikami myoskeleátrní, ev manuální medicíny, kterou provozují někteří neurologové, RHB lékaři apod. Je dobré při problému s usínáním zkusit některé psychorelaxační metody, např Schultzův autogenní trénink apod. Pokud nedělalo dobře Tritico / je potřeba ale zjistit co dělalo- denní spavost, nevolnost, trnutí v končetinách v noci/ je možné např zkusit Mirtazapin 15 g na noc. Také v určité kůře na 2 m. Pokud je spánek zdánlivě dostatečné délky – tj 7-8 h a objevuje se po něm přes den nadměrná únava, může to být některý z problémů v noci, který spánek přerušují, aniž to víme. Nejčastěji to jsou problémy s dýcháním ve spánku tzv spánková apnoe, která vede k nemožnosti usnout potřebnými hlubokými stádii. Zhoršuje se alkoholem a hypnotiky před usnutím, i když toto přijde po nich dříve. Spánek po alkoholu má obecně vždy špatnou kvalitu, jsoi potlačena potřebná stádia, nelze jej tedy brát za přirodní ev přirozený prostředek na řešení problému se spánkem. Druhá částá příčina jsou periodické pohyby dolních končetin ve spánku, které si také neuvědomujeme a mají podobné důsledky na spánek. Obojí vyžaduje speciální vyšetření a při určení diagnosy cílenou léčbu. Vyšetření spánku se provádí ve spánkových centrech ev poradnách hl při některých neurologických pracovištích ev plicních pracovištích. Informace o pracovištích bývají na web stránkách České spánkové společnosti. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: