Dlouhodobá střevní chřipka

Dobrý den, už snad přes měsíc mám střevní chřipku. Prvně jsem měl teploty a průjmy, ale ted a dlouhou dobu mi už vubec nic není (žádné teploty, průjmy, ani nechodím nějak často na záchod) prostě se cítím celkem v pohodě. Ale přitom z výtěru to prý stále mám. Přitom už jsem spotřeboval celé balení laktobacilů ("Biopron FORTE"), bral jsem to jednou denně po jídle, ale prý sestřička říkala po posledním výsledku z výtěru že jsem měl brát maximální dávku. (Tj. 2x denně, ale v informacích píšou že 2x denně doporučují používat jen při akutních problémech - ty ale žádné nemám), přitom držím dietu celou tu dobu, nebo se o to aspon snažím, - jím hlavně banány, pečivo, piškoty, rýži, kuřecí maso na vodě, zeleninu, ale občas jsem si dal i třeba cukroví a tak dále (vadí to hodně?), nebo třeba dát si k obědu těstoviny s tvarohem a cukrem? +Ještě piju mírně Coca Colu. Všude píšou že střevní chřipka většinou odezní do pár dní, ale já jí furt mám, tak nevím už mě to vážně nebaví, ještě k tomu na další výtěr mám jí až za tři týdny....... Prosím o nějaké rady jestli něco třeba nedělám špatně, nebo proč to stále mám? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se cítíte už dobře a nemáte teploty a průjem, tak už střevní chřipku nemáte, máte pouze zbytkové viriony v těle (dle výsledků výtěrů), které už Vás ale evidentně nijak neohrožují, protože už jste subjektivně v pořádku. antivirotika na střevní virové infekce neexistují a laktobacily samy o sobě virus nelikvidují. jediné co je "špatně" je to, že jste stále infekční pro okolí, takže hlavní prevence tkví v důkladném umytí rukou po stolici. Můžete Vaši dietu doplnit ještě nějakým mírně desinfekčním čajem (heřmánek či něco jiného co doporučí v lékárně), případně konzumací česneku.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Odpoved | Od: Tomáš | 5.1.2015 17:18
Dobrý den, děkuji za odpoved, mohl bych se ješte prosím zeptat není mi to jasné. Tu dietu teda mám stále držet + jí doplnit i to co jste psala, dokud nebudou výsledky výterů ok? A ty laktobacily teda už nemá smysl brát? Kdybych začal už normálně jíst vše a nebral laktobacily + aspon jedl nějaké ty dezinfekční věci, tak to něčemu bude vadit? Nebo jak jinak se toho mám zbavit uplně a smysluplně? Děkuji
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: