Dlouhodobá únava a slabost

Dobrý den, už minimálně dva měsíce mne trápí únava a slabost. První jsem myslela že jde o nějakou jarní únavu, ale problémy stále přetrvávají. Únavu a slabost pociťuji už od probuzení. A spím normálně 8h nepřerušovaného spánku. Chvílí je to lepší a chvílí jsem tak slabá že sotva vstanu. Tento problém mne velice trápí jelikož jsem akční člověk. Hodně sportuji a snažím se žít zdravě. Minulý týden jsem navštívila i praktického lékaře aby mi vzal krev zda némám např. málo železa. Vzal mi komplexní krevní rozbor na vitamíny. Všechny hodnoty mám v normě, ale co mne zaráží a zajímalo by mě zda to nemůže být důvod únavy a slabosti je velmi nízký tlak. Můj kt. 81/57 puls 83. A takový tlak mám celý den. Jinak se léčím na sníženou funkci štítné žlázy (euthyrox 112mg), a také užívám stacyl 100mg ( po prodělané trombóze cevních splavů v loni). Prosím poraďte co bych mohla proti únavě udělat. Jinak mi je 25 let, měřím 168cm a vážím 52kg. Předem Vám moc děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Únavu může způsobovat celé řada příčin a jedná se o velice častý příznak mnoha onemocnění. Píšete, že praktický lékař Vám nechal udělat rozbor krve na vitaminy - doporučovala bych ho znovu navštívit a provést komplexní preventivní odběry krve zahrnující vyšetření hladin hormonů štítné žlázy (viz užívaný euthyrox), jaterních enzymů, cukru, sedimentace atd. Tím se vyloučí únava jako příznak jiného, primárního onemocnění. Pokud budou testy negativní, je na místě přemýšlet o snížené imunitě, v tom případě bych doporučila konzultaci s imunologem.
Pokud máte nižší tlak dlouhodobě, není pravděpodobné, že by byl příčinou únavy.
Hezký den.

MUDr. Petra Kánská
MUDr. Petra Kánská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: OPL, spol. s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: