Dlouhodobá zácpa

Dobrý den paní lékařko,obracím se na Vás s dotazem,protože už jsem bezradná :/ Dlouhodobě mě trápí zácpa cca 2 roky,zácpa typu,že bez projímadla už na WC nejdu.Jím hodně zeleninu a piju čistící čaje.Zkoušela jsem jak dlouho nepůjdu na WC bez projímadla a po 13dnech jsem to vzdala,začla jsem mít hrozný nával horka,točila se mi hlava a přitom jsem měla pocit potřeby na záchod ale prostě to nešlo,po vyprázdnění se mi hrozně ulevilo.Beru Stadalax 4 tablety a snažím se brát ho cca "pouze" jednou za 5dní.Začne mě vždy bolet v pravém boku a pravém podžebří a mám pocit jako by mě v těle něco tlačilo a při ležení musím měnit polohu,po vyprázdnění to opět odezní.Byla jsem stím u lékařky která mě odkázala na nemocnici a tam mi pan doktor udělal sono břicha a endoskopii žaludku,kde nic nenašel,+ každé odběry krve jsem měla zvýšené leukocyty doporučil mi Lactulosu + psilium ...semnou to ale ani nehne.Zkoušela jsem i zajčickou vodu/nevím přesně jak se jmenuje/pít vodu ze zelí atd atd.....Strašně mě to trápí,protože to mám i tak,že kalhoty které jsem bezproblému oblékla v pondělí v pátek přes nafouklé břicho nedopnu někdy i o několik cm.K panu doktorovi jsem přestala chodit protože semnou jednal jako kdybych si to z nudy vymýšlela ... a obvodní mi řekla,že mě může poslat na kolonoskopii.Hrozně se toho bojím :( protože už při vyšetření žaludku jsem si řekla,že jsem nic horšího nezažila a ted když si představím,kudy by ta hadička měla jít ....pff :( Nehubnu vůbec,každý den chodím na procházky se psem a každý den cvičím na Orbitreku + denně cca 4km chůze do školy a zpět.Sám partner mi nadává,že skoro nejím,ale vždy když si představím jak mi potom je,tak ani moc hlad nemám.Chystám se objednat do nějaké poradny na hubnutí,protože toho opravdu moc nesním,pohyb také mám a spíš tloustnu než hubnu :( Jsem opravdu bezradná...Nechci si huntovat tělo projímadlem,ale kdo to nezažil tak asi těžko pochopí ....Také se pořád citím jako když mám chřipku,vše mě bolí a citím se hrozně slabá..a občas mám zvýšenou teplotu .Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel střevo si dokáže na projímadlo zvyknout a pak ho "vyžaduje". Tzn.Zbavit se užívání projímadla bude běh na dlouhou trať a rozhodnutí vyhledat odborníka na výživu je rozhodně správné. Jinak jste vyjmenovala, snad kromě sušených švestek, vpodstatě všechny postupy proti zácpě. V souvislosti s teplotou, slabostí a nadýmáním mě ještě napadá, zda netrpíte kvasinkovou střevní infekcí a zda vůbec máte v pořádku střevní mikroflóru. I bez vyšetření můžete zkusit užívat laktobacily a bifidobakterie alespoň v množství 10*9 v ml (v lékárně Vám poradí, jaké preparáty obsahují takové množství bakterií a mělo by to být i na krabičce). Proti kvasinkám pomáhá hlavně omezit cukr ve stravě. A také mě napadá, zda netrpíte parazitárním onemocněním trávicího systému? To by se dalo ověřit vyšetřením stolice. Koloskopie sice není zrovna nepříjemná, ale není horší než gastroskopie. Ještě, co se týká "odvykání" užívání léků na zácpu, někdy bývá potřeba konzultace s psychologem nebo s psychiatrem.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: