Dlouhodobá ztráta čichu

Dobrý den, již přes rok trpím naprostou ztrátou čichu. Lékař mi zdělil, že mám chronickou rýmu, beru na to nosní kortikosteroid - momentálně Nasonex, dále prášek proti alergii Xyzal a protože se mi často ucpává nos tak také nosní kapky Otrivin (jiné moc nefungují) tak 1 balení na 10 dní. Mám vůbec ještě nějakou naději že něco ucítím? Případně je ztráta čichu způsobena dlouhodobým užíváním Otrivinu? Díky

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dlouhodobé užívání Otrivinu může způsobit medikamentozní rýmu, čím déle ho užíváte, tím Vaše sliznice na něj přestávají být tolik citlivé a naopak se může zhoršovat pocit zduření sliznic. Snažte se používání Otrivinu, co nejvíce omezit, raději aplikujte pravidelně Nasonex v kombinaci s Vincentkou ve spreji . Doporučovala bych ORL vyšetření. Zda-li je přímá souvislost s užíváním Otrivinu a ztrrátou čichu nedovedu úplně posoudit. Nejlépe vyzkoušet zcela sprej vysadit alespoň na měsíc a sledovaaat, zda-li se stav zlepší.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: