Dlouhodobé a různorodé obtíže

Dobrý den, už třetím rokem mě trápí zdravotní obtíže. Myslím si, že mám úzkostnou poruchu, protože vše začalo když jsem se jednou v noci probudila s třesem po celém těle, strachem a pocitem na omdlení. Lékařka mě tenkrát poslala na EEG a magnetickou rezonanci hlavy, protože jsem v té době trpěla bolestmi a motáním hlavy, ale nic mi nenašli, jen mi dali vitamín B. Tyhle "záchvaty" jsem pak mívala každý týden, později každý měcíc, poté vymizely (o prázdninách) a v půlce školního roku začali nanovo a pak zase zmizely. Neřešila jsem to, protože jsem věřila, že je to od psychiky (hodně jsem se učila, málo jsem spala, byla jsem často sama,...), v noci jsem to přetrpěla a jindy mě to neobtěžovalo. Teď ale už půl roku mám potíže s pocitem svírání hrdla. Často mi to vyvolalo ten třes, dokonce se mi to stalo už i ve škole, což je velmi nepříjemné. Krom toho se mi špatně dýchá. Jakobych se do dýchání musela nutit. Ty noční záchvaty se mi za tu dobu změnili... dnes trvají i několik hodin a posledně se mi prudce rozbušilo srdce, což se mi nikdy předtím nestalo a i když jsem chvílema spala, stále mě probouzelo, až jsem po třech hodinách musela vstát a pokusit se se nějak uklidnit. Naměřila jsem si 120 tepů za minutu. S krkem jsem byla na sonu a u lékaře, který se zabývá hlasivkami, ale také nikde nic nenašli. Už se mi ani nechce k lékaři chodit a spoléhám na to, že až budu víc v klidu, tak potíže vymizí. Když vezmete v úvahu výše popsané potíže, sedí to na psychické problémy? Je mi 19. Studuji obtížný obor na vysoké škole. Na druhou stranu nežiji příliš zdravě, nesportuji a více jak 5 let nedodržuji řádný pitný režim... Může něco z toho způsobovat mé potíže? Třeba je mé tělo příliš znečištěné.. nevím, jestli něco takového může být. Také mě napadlo, jestli potíže s krkem a dýcháním nemohou být způsobeny ztrátou svalové hmoty. Vím, že ty poslední dotazy jsou mimo Váš obor, ale třeba na to máte nějaký názor. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Kristýno, vždyť jste si vlastně odpověděla sama na začátku. Jen nechápu, proč navštěvujete různé kováříčky a nejdete ke kováři – psychiatrovi. Potřebujete to potvrdit? Tak tedy ano: zamiřte tam a najdete zde pomoc. Vaše obtíže mají charakter úzkosti až panické poruchy a všechny ty příznaky, které popisujete, jsou její projevy. A dobrá zpráva nakonec: dá se to léčit a můžete se toho zbavit – jen najít toho správného odborníka a tím je psychiatr.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x