Dlouhodobě bolavá záda

Dobrý den, mám 2 problémy, které se týkají zad. 1)První problém se týká "křupání" zad. Všude se o tom mluví jako o zlozvyku, ale já pociťuji, že to žádný zlozvyk není, protože kdybych tu část zad, která mě právě příšerně bolí, nekřupla, tak by to bolelo víc a víc. Bolí mě to tak, že mi bolest vystřeluje dopředu, na hrudník, do přední části žeber a když to křupnu (prhnu se v zádech, jak jen to jde), tak se mi uleví a přijde to nejdřív za 2 hodiny, kdy musím opět křupnout. Byla jsem s tím u doktora, který mě prohlédl, řekl, že mám zvláštně volné klouby a že to nesmím dělat, protože budu mít jinak vyhřezlé ploténky a poslal mě k fyzioterapeutičce. Ta semnou cvičila (Bylo 6 lekcí) a řekla mi, že takovéto obtíže (kdy musím křupnout s danou částí těla, nebo to bude bolet a pak to křupne samo třeba při nádechu), tak že je to kvuli tomu, že nemám potřebné svaly u kloubů a proto musím cvičit. Po 6 lekcích jsem se s ní rozloučila a měla jsem cvičit doma. Cvičila jsem asi 2 měsíce a stejně to nepomáhalo a ty cviky byly náročné a tak jsem toho nechala. Záda mě bolí furt stejně a já si nevím rady. Je nějaká jiná možnost n a tuto obtíž, nebo opravdu musím cvičit pořád a pořád? 2) Už týden mě bolí část těla.... vede to od krku do půlky zad, ale jen pravá strana. A bolest mi vystřeluje do pravé paže. Je to nepříjemné, protože nemohu hýbat do stran a především mě chytne strašná bolest, když hlavou kývnu mírně dopředu. Je to příšerné. Chci se zeptat, může to být ze špatného ležení při spaní? Chtěla bych už všechny obtíže se zádama překonat. Děkuji za případné rady. K. Stiborová

Odpověď odborníka:

Křupání v kloubech, v tomto případě v meziobratlových kloubech opravdu u malých dětí a mladých lidí se objevuje i bez bolesti při podtlakových změnách v kloubu, kdy se objeví zvukový fenomen. Při dospívání se některé potíže objevují v souvislosti s Scheuermannovou chorobou kolem poslední akcelerace růstu. Po 18 roce věku se již mohou objevit spíše funkční kloubní blokády, které se opravdu dají řešit mobilizací nebo manipulací v kloubech. Proti blokádam je třeba především provádět cvičení ve smyslu nácviku relaxace, odstranění nesouhry mezi některými svaly a svalovým posílením, ale ne ve smyslu podstatného zvyšování rozsahu hybnosti v kloiuby, tak aby se projevovaly známky hypermobility,, která je škodlivá. Je vhodné s dokumentací, ale i provedenými rtg snímky se obrátit na rehabilitačního lékaře k vyšetření a fyzioterapeuta k nácviku pohybových činností. Určitě cvičení je na místě, ne dlouho, ale naprosto pravidelně, stačí 10 minuit před večerí ve smylu relaxace s posílením v oblasti, kde se potíže objevují.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: