Dlouhodobé bolesti bederní páteře

Dobrý den Jsme již druhým rokem po operaci páteře. Operaci jsem podstoupila z důvodu silných bolestí v oblasti bederní páteře a bolesti vystřelující do levé nohy. Bohužel i po zákroku bolest přetrvává a bolest nyní vystřeluje do obou spodních končetin. Po konzultaci s neurologem jsem byla poslána na revmatologii s diagnózou Bechtěrevovovy chroby. Výsledky všetření na revmotologii odhalily následující: Diagnóza Spondylitis, ankylosans gr III.-IV. bez přítomnosti HLA B 27. Nedávno po roce jsem byla poslána na vyšetření magnetickou rezonancí jehož závěrem je : stav po herniotomii v segmentu L4/5 zleva bez průkazné recidivy, s nevýraznou pooperační epidurální fibrosou. Bulging disků L-S1, zřetelnější v segmentu L4/5. Degenerace ploténky L4/5, širší lemy typu endplate disease Modic II v této etáži vlevo. Spondylogenní deformace foramin v segmentech L4-S1 s výraznější stenotizací v úrovni L4/5 vlevo. Již jsem z bolestí bezradná a ráda bych znala Váš názor na věc. S přáním hezkého dne Gabriela

Odpověď odborníka:

Aby vznikl důvod k operaci, tak je třeba mnohaleté poruchy funkce páteře, porucha statiky pánve a významná svalová disbalnce. Porucha funkce postupně naruší facetové klouby, poté vzniknou degenerqtivní změny, které zachraňují situaci a někdy i výhřez ploténky. Pokud je stv ohrožiující mobilitu či postižení míchy , případně nervů z ní vyházejících, takmoperace nzstaví negativní vývoj. nĚKEY JE n příčina bolesti právě tento stav, většinou však dojde "pouze" k odstranění nebezpečí, akle je třeba obnovit funkci okolí, statiku pánve a cíleným cvičením stabilizovat. To to již není úkol neurochirurgů či orthopedů, ale rehabilitačních pracovníků a fyzioterapeutů. V této chvíli však běžná rehab. a fyzioterapie nestačí, je třeba opravdu přesná a dostatečně důrazná, což zvládne většinou pouze zkušený lékař, který takt pracuje , přípdně fyzioterapeut pod přímým lékřovým dohledem. operace není nikdy definitivní řešení, pouze jeho část.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: