Dlouhodobé bolesti břicha

Dobrý den, začínám už být zoufalá, proto bych se ráda zeptala Vás na Váš názor. Před 3 lety mi nesedla káva s mlékem a rozhodil žaludek a celé trávení (zvýšená plynatost, říhání, bolesti břicha v okolí žaludku a křeče v podbříšku u střev, neustálý pocit na zvracení a střídání zácpy a průjmu), praktická lékařka udělala krevní testy, kromě zvýšené sedimentace se nic nenašlo, takže jsem dostala probiotika a to bylo vše. Problém však trvají dodnes, před dvěma lety jsem skončila na ambulanci se šílenými bolestmi břicha, jelikož na prohmatání nic výrazněji nebolelo, byla jsem odeslána na infekční a následně mi byla diagnostikována dietní chyba. Podotýkám, že mastným, tučným či jinak nezdravým jídlům se vyhýbám, stejně jako kořeněným a prakticky všemu, na co by mohl citlivý žaludek reagovat špatně. V dětství jsem nebývala nemocná (snad jen jednou angína, jinak nic) v posledním roce jsem dostala dvakrát velice silná antibiotika, objevily se problémy se štítnou žlázou, velká únava, pálení žáhy, vracení se potravy (refluxní choroba jícnu?) malátnost, psychické problémy a zhubla jsem několik kilogramů, které nemohu nabrat zpět. Bolesti nejsou pevně ohraničeny, nejčastěji mne bolí pod levým žebrem u boku nebo v okolí pupku a pod ním (pravý či levý bok - střeva). Gynekologická vyšetření jsou v pořádku, sono břicha před půl rokem také. Dosud mi byla diagnostikována jen "asi" intolerance mléka a "možná" celiakie, v testech byla zvýšená sedimentace a lehce zvýšené lymfocyty, jinak vše v normě. Žádné testy to dokazující provedeny nebyly (jen mi vyšel pozitivně anti-gliadin IgA). Lékařka se rozhodla, že nejprve bude řešit štítnou žlázu (TSH v normě, ale T3 dvojnásobný), pak až mne pošle na gastro vyšetření. Bolesti jsou někdy opravdu silné (jeden čas jsem přežívala jen na Algifenu) a nevypozorovala jsem, že by se dostavovaly po určitém jídle nebo vůbec po jídle. Díky tomu, že lékařka stále vše odkládá a nic neřeší, se začínám bát, protože se mi zdá, že bolesti (a celkově to, jak se cítím) se stupňují a zhoršují (každý den třeba 20 bolestivých návalů, někdy křeče, jindy tupá či ostrá bolest). Opravdu hodně to komplikuje život, neboť nemohu do žádného stravovacího zařízení (nikdy si nejsem jistá, po čem mi bude špatně) a nemůžu trávit svůj volný čas, jak chci, navíc mne unavuje, že si sama musím po internetu a diskuzích zjišťovat, co by mi mohlo být... V rodině jsem měli dva případy rakoviny, z čehož jeden byl trávicího traktu - slinivky břišní. Když se jedná o dlouhodobé potíže, může to být jen nějaký zánět žaludku či střev nebo mám již pomýšlet i na rakovinu a jiná vážnější onemocnění?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i dlouhodobé a velmi nepříjemné obtíže mohou signalizovat "jen" zánět žaludku a o nic závažnějšího se jednat nemusí. Na gastroenterologii můžete jít i sama, bez doporučení, zejména ve chvíli, kdy Vás akutně přepadnou obtíže. Nemusíte nutně čekat, až Vás tam lékařka odešle. Nebo se s ní můžete zkusit domluvit, aby Vás na vyšetření odeslala již nyní, paralelně s vyšetřením štítné žlázy. Nebo můžete vyhledat jiného lékaře, zejména v Praze, zde máte hodně možností. K otázce, o co by se nejspíše mohlo u Vás jednat, se nemohu vyjádřit kvůli malému množství informací - nevím, jak se stravujete (tj. co jíte a jaká množství), jak jste na tom celkově (hmotnost, BMI, důvod užívání antibiotik a jakých přesně..). K antibiotikům a následným obtížím - pomoci by mohla probiotika s obsahem bakterií min 10*9 v kapsli a živočišné uhlí jako nespecifické střevní čistidlo, pak také dostatek tekutin a vlákniny a pokud máte pozitivní antigliadinové protilátky, tak vyloučit z potravy lepek. I bez jasné diagnózy Vám bezlepková dieta neuškodí a může velmi pomoci, zkuste ji dodržovat aspoň 3 týdny, uvidíte, jestli se Vám uleví. Únava, pálení žáhy, malátnost může také signalizovat nedostatek vitamínů B a železa, - neuděláte chybu, když alespoň vitamíny B (..droždí, ořechy, rýže..) si dodáte. Problémy s nadýmáním a stěhovavými? bolestmi břicha po antibioticích také mohou dělat kvasinky (Candida), pak by mohlo pomoci omezit sladké (tím se živí..) a užívání probiotik. Ale jak vidíte, na Vaše obtíže píšu komplikovanou odpověď a stejně tak nelze jednoduše najít jednu příčinu hned, tj. kontaktujte znovu lékaře, ať znovu aktuálně zhodnotí Váš celkový stav a srozumitelně Vám sdělí, co a proč plánuje dál, abyste se nějak jasně domluvili - co nejlépe na akutní obtíže, jaká vyšetření a proč a jakou léčbu a proč a co máte vlastně do budoucna čekat.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
dlouhodobá bolest bricha | Od: nikola | 16.5.2015 21:45
Dobrý den už nevím kam se obrátit...před půl
rokem mě začalo bolet břicho není to bolest ale
spis takový tlak je to pod pupikem a jde to až
dolů a oba dva boky tak sem šla k doktorce brala
mi krev moč ultrazvuk a nic nikde tak mě poslala
na gynekologii udělala mi všechny testy a vše
bylo negativní ale našla tam volnou tekutinu v
oblasti slepého střeva pak sem šla ještě na
koloskopii tam také nic tak sem šla znova na
gynekologii a paní doktorka mě poslala na
laparoskopii nic tam nenašli ale bříško stále
bolí...už vážně nevím co dělat prosím poraďte.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Víte, jak probíhá hojení po operacích?
Články: Víte, jak probíhá hojení po operacích?
Kdo z nás se už někdy...
Vitiligo
Články: Vitiligo
Vitiligo je kožní...
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: