Dlouhodobé brnění až slabá tupá bolest palce u nohy

Dobrý den. Bude mi za chvíli 40 let a už asi sedm let mě trápí tyto problémy - Ze začátku jsem cítila slabé brnění (nebo mírnou tupou bolest) v pravém palci u nohy. Postupně mně to přecházelo i do polštářku pod nártem a teď to i někdy cítím v okolí kotníku. Občas mám náběh i na křeč v lýtku. Horší to je po delším stání nebo sezení. To mám pak pocit, že mi brní noha od prstů po patu. V noci nemůžu mít na palci peřinu, cítím nepříjemný tlak. Mírnou bolest cítím neustále, ale naučila jsem se na to nemyslet. Bolest se zhoršuje i se špatným počasím. V létě u moře jsem měla docela klid. (Občas mě pobolívá i pravé koleno a levá kyčel). Nenosím podpatky, úraz jsem neměla, často mám studené nohy i ruce. Palec normálně ohnu, nenatíká mi. Byla jsem na cévním vyšetření, neurologii a tam nic nenašli. Dnu také nemám a obézní nejsem. Na chirurgii mně pan doktor řekl, že to asi vypadá na artrózu, tak mně palec opíchnul a na chvíli jsem cítila mírnou úlevu. (Nemůžu to mít třeba od páteře? Hraji asi 15 let na el. kytaru, takže zatěžuji páteř a levé rameno). Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je třeba provést diferenciální duagnostiku mezi řadou chorob, z nich nejpodstatnější je úvaha o vystřelujících bolestech z oblasti bederní pateře a reumatodní artritidou, která může klouby nohy a tedy i palce postihnout. K tomu je třeba shrnout dosavadní nálezy, provést ještě laboratorní testy a případně nový rtg bolestivých kloubů. Toto vyšetření by bylo nejlépe absolvovat v revmatologické ambulanci, Podle výsledků revmatolog zařídí potřebnou léčbu. Pokud by diagnosa revmatoidní artritidy byla vyloučena, potom ortopedické vyšetření struktury a funkce bederní pateře ve spolupráci s neurologií.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: