Dlouhodobě křeče a bolest v břiše

Dobrý den, Již asi 6-tým měsícem mám problémy s břichem. Začalo to během maturit, mám časté \'\'bublání\'\' a kručení v břiše a také často křeče, které jsou někdy hodně bolestivé a k nevydržení, musím si rychle odskočit na záchod, jinak bych to asi nevydržel. Je to i několikrát denně. Když si můžu odskočit hned mám normální stolici, ale třeba když mám křeče delší chvíli a nemám si kde odskočit nebo nemůžu, tak fakt jsou bolestivé hodně a jak si potom odběhnu tak mám průjem často, snad pořád. Brali mi vzorky jestli nemám nějákou infekční nákazu, (předtím jsem měl Kampylobakterii), ale prý ve výsledcích nic nebylo. Dělali mi na Gastru gastroskopii, kolonoskopii a sono, všehchno prý v pořádku a je to způsobené asi stresem. Problém ale pořád trvá a omezuje mě to v hodně věcech, nemůžu jen tak se jít projít na delší vycházku třeba, pokud není možnost kdykoliv si zajít na záchod apod. I na kratších pochůzkách dostanu někdy křeče a problémy rychle příjdou. Když křeče příjdou musím si hned odskočit, je to prostě hrůza a nemůžu dělat věci jako kdysi. Poslední 1-2 měsíce se to zlepšilo a stačilo, když sem si ráno zašel na velkou pořádně a potom skoro celý den bylo všechno OK i v břiše jsem neměl žádne bublání a přestalo to. Ale tento týden se mi to zase zhoršilo, zase mám časté křeče a chodím třeba i 5-6x denně na velkou a mám problémy. Doktoří mi jen dali přásky - LOSEPRAZOL at je beru a kontrolu na konci listopadu. Nevím co mám dělat, strašně mi to vadí a omezuje, rád bych byl zdravý a v pohodě, ale jak, když nevím co mi je a doktoři nic nezjistily. Taky se mi nezdá, že by to bylo stresem tak dlouho. Nikdy sem takové problémy předtím neměl a moc mě to trápí. Prosím moc o radu a Váš názor. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popis Vašich potíží odpovídá tzv. "dráždivému tračníku", tedy funkční poruše střeva (která v širším měřítku se "stresem" souvisí). Píšete, že jste byl podrobně gastroenterologicky vyšetřen, což je dobře, na kontrolu jistě jděte a proberte při ní hlavně možnost výše zmíněné diagnózy, Váš lékař se k tomu se znalostí detailů může vyjádřit přesněji než je možné takto přes internet. Váš ošetřující lékař by Vám každopádně měl nabídnout nějaký léčebný postup, existuje více možností, jak tyto potíže ovlivnit. Podotýkám, že obvykle nikoliv pomocí Loseprazolu (při kontrole se zeptejte i na důvod doporučení tohoto léku - pokud byla Vaše vyšetření v pořádku, není z Vašeho dotazu příliš jasné, proč Vám byl nasazen...). Přeji Vám, ať se Vám co nejdříve uleví!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: