Dlouhodobé nachlazení?

Dobrý den, jsem ve 22. tt, už téměř 2 měsíce mě trápí nachlazení, resp. bolest v krku, zahlenění, kašel apod. Některé dny je to lepší, jindy horší, každopádně jsem bez teplot, bolest v krku nikdy nebyla taková, že bych nemohla jíst či polykat, kašel taky není dávivý apod. Z toho důvodu si nejsem jistá, zda s těmito mírnými obtížemi chodit k lékaři a nasazovat nějakou léčbu vzhledem k těhotenství. Snažím se být v teple a klidu, mám ovázaný krk, piju sem tam bylinné čaje, zvýšila jsem podíl vitaminu C, ale pořád nejsem úplně fit. V posledním týdnu mi ale začala "zadní rýma" (stékání hlenu z nosní dutiny přímo do krku) a pociťuji párkrát za den lehké pálení na plicích a tlak za hrudní kostí, ale zase - není to celý den a nic, co by se nedalo vydržet. Myslíte, že si s tímto dlouhodobějším nachlazením tělo pomůže samo, nebo je lepší zahájit léčbu, ačkoli jsem bez teplot a "výrazných" bolestivých příznaků? Jediné, co je opravdu hodně nepříjemné, je silná bolest (tlak) v oblasti beder a podbřišku párkrát za den, většinou při chůzi nebo když déle chodím, ale to zřejmě nesouvisí s nachlazením (prochlazením), "jen" s těhotenstvím... Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Moniko. 2-měsíční potíže by myslím již měly být konsultovány osobně s lékařem. I když je možné, že Vám, stejně bude doporučena jen podpůrná léčba. Je otázka, zda příčinou je infekce, může se jednat třeba i o projevy refluxní choroby jícnu (zhoršení graviditou) aj. Doporučuji tedy jít k praktickému lékaři.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: