Dlouhodobé nachlazení

Dobrý den chtěla bych poradit s mým zdravotním problémem. Již od začátku listopadu (již to trvá 2 měsíce) jsem nastydlá. Mám neustále rýmu opravdu už 2 měsíce v kuse bez přestání,svědění v nose, suchý kašel s občasným jakoby pískáním, svědění v krku (ale v krku mě nebolí), pčikám za den snad 50 krát za sebou, občas svědění nebo bolest na hrudi (takový zvláštní pocit) - tyto problémy jsou nejhorší v ranních a nočních hodinách, kdy mám opravdu záchvaty kašle, pčikám asi 20 krát za sebou a do toho rýma. U doktorky jsem snad už víc než doma. Dostala jsem od ní antibiotika na 3 dny, ale ty vůbec nezabraly a nastydlá jsem snad ještě víc (celý Silvestr jsem prokašlala) Poté jsem měla něco s uchem dostala se mi do něj nejspíš rýma a byla jsem i na pohotovosti se strašnými bolestmi, ale to už je vyřešno, ucho jsem kapala a ucho je v pořádku. Dále jsem byla znova u doktorky a dostala jsem normální antibiotika (Duomox 1000) na týden ty stále beru, ale necitím stále žádné zlepšení. Dělám si různé čaje, piji čistý zázvorový čaj, šumivé tabletky NAC AL 600, mažu si oblast za ušima a čelo pravidelně tygří mastí, ležím doma, snažím se nikam nechodit ani o víkendech a vyležet to, ale stále bez výsledku. Doma jsem už dlouhou dobu a stále mi je stejně. Teplotu nemám. Do toho mám občas střevní potíže. Už vážně nevím jak dál strašně mě to omezuje ráda bych sportovala atd, ale nemůžu dělat nic. V dětství jsem trpěla a měla jsem laringitidu - od mala při dusivém kašli vdechuji Ecosal inhaler - ale ten mi teď už taky moc nepomáhá. Zajímalo by mne zda nejde o nějakou alergii nebo něco podobného teď v prosinci je alergie asi vyloučena, ale vážně by mě zajímalo co s tím - co to vlatně je a jak to mám léčit. Doktorka mě poslouchala i na hrudi. Antibiotika beru již druhž den a je mi stejně - vím, že je to asi brzo ale když beru antibiotika úlevu cítím hned. Moc prosím o radu jak si s nachlazením nebo co to vlastně je mám poradit a jak to mám konečně vyléčit. Opravdu ležím doma zabalená v posteli, mám dvoje ponožky, čaje, prášky atd. Děkuji předem moc radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu se může jednat o infekci dýchacích cest, na kterou Vám dosud dostatečně nezabrala léčba, a/nebo (i kombinace je možná) o alergii či nedoléčenou rýmu, kdy nosní sekret stékající do krku sekundárně vyvolává kašel a povzbuzuje případnou další infekci. Ošetřit a ohlídat je potřeba obojí, přičemž je třeba léčit jak rýmu a kašel jako takové podle aktuálního nálezu (zvolit vhodné léky do nosu a na kašel dle typu rýmy, stavu nosní sliznice, typu kašle a případně výsledků výtěru z nosu a krku či vyšetření vykašlaného hlenu), tak celkový stav. Uvidíte, zda pomohou nová ATB. Nepíšete nic o tom, jak léčíte rýmu a kašel, to je potřeba ošetřit, buď ve spolupráci s obvodním lékařem nebo ORL lékařem nebo aspoň po poradě s lékárníkem. Suchý kašel a pískotem se obejvuje při zúžení průdušek (astma, nemusí být alergické), svědění v nose a kýchání provází spíše alergickou než infekční rýmu, ale také může být projevem přesušené nosní sliznice. Jak jste na tom, v této oblasti nejlépe posoudí ORL lékař. Pokud jste obtíže popsala Vaší lékařce stejně jako zde do dotazu, bude jistě vyšetřovat a léčit i možnou alergii/hyperaktivitu průdušek a bude jistě hlídat i eventuální infekci dýchacích cest. Doporučuji ji dál podrobně informovat o Vašich obtížích, aby mohla co nejpřesněji stanovit diagnózu a léčbu (pozn.při popsaných obtížích se nyní poměrně standardně jako podpůrná léčba dávají antihistaminika, tj.léky proti alergii - pomáhají nepřímo hojit sliznice dýchacích cest. Co se týká pískavého dýchání a suchého kašle, pokud máte od dětství sklon k zužování průdušek a musela jste na to užívat léky, které navíc nyní přestaly zabírat, je na čase Vás zkontrolovat a léčbu upravit - existuje více druhů inhalačních léků na průdušky.) Přeji Vám brzké uzdravení.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Zánět dutin
Články: Zánět dutin
Zánět dutin, sinusitida, je...
Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Články: Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Škrábancům a odřeninám se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Máte holčičku místo kluka? Nepodléhejte zklamání!
Články: Máte holčičku místo kluka? Nepodléhejte zklamání!
Ovlivnit pohlaví narozeného...
Výživa nastávajících matek (Tekutiny)
Články: Výživa nastávajících matek (Tekutiny)
Příjem vody je nezbytný pro...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x