Dlouhodobě nateklé krční uzliny

Je mi 27 let, nejsem kuřák a už 2 roky mě trápí problémy s krkem. Na levé straně krku, hned vedle ohryzku, mám nateklou uzlinu cca. 2 cm velikou. Uzlina je měkká,pohyblivá a bezbolestná. K tomu mám neustále pocit lehkého, bezbolestného tlaku na celé levé straně krku a neustálý pocit zahlenění v krku. ( Tlak bych přirovnal k tomu, jako kdyby Vám někdo lehce přiložil ruku na krk). Kvůli pocitu zahlenění a chvilkové úlevy, jsem nucen neustále " chrchlat ", či si až velmi silně dávivě odkašlávat. Občas vykašlu velmi malé množství průhledného, lepkavého hlenu. Tyto problémy mě trápí už cca 2 roky. Za poslední půl rok, se přidal ještě suchý, dráždivý kašel. Lékaře jsem už s tímto problémem navštívil několikrát.. 3x mi byl udělán stěr krku - vše v pořádku. 3x mi byla brána krev na krevní obraz - vše v pořádku. Dále mi byla brána krev na funkci štítné žlázy a i zde bylo vše v pořádku.Byl mi dělán rentgen plic a srdce, jelikož při námahavé snaze vykašlat hlen, jsem občas vykašlal i velmi malé množství krve. Rentgen byl v pořádku. Stejně jako nepomohly prášky Erdomed na vykašlávání. Na ORL jsem byl vyšetřen laryngoskopem a opět mi byly udělány stěry z krku a nosu - vše v pořádku. Při dotazu na zvětšenou uzlinu a zda bych nemohl být doporučen na sono, mi bylo řečeno, že patogenní uzlina by vypadala jinak. Odešel jsem tedy domů s radou na zdravou výživu plnou vitamínů. Učinil jsem tedy tak a zvětšil jsem příjem všech možných vitámínů, minerálů, bylinek, včetně různých volně dostupných léků na problémy s krkem a zahleněním. Je to půl roku a stále nic nepomáhá, ani s minimální úlevou. Naopak se přidal, jak jsem již napsal výše, suchý dráždivý kašel. Né tak častý, ale trvající už 4 měsíce a občasná dušnost. Prosím, jak mám tedy dál postupovat u lékaře? Mám strach, aby se nejednalo o nějaké onkologické onemocnění. Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Příčinou vašich obtíží by mohla být struma- zvětšená štítná žláza. Odběry krve nemohou vyloučit eufunkční prostou strumu (produkující dostatek hormonů štítné žlázy). Zvětšená štítná žláza může způsobit pocit tlaku na krku. Já bych vám doporučila ultrazvuk štítné žlázy a měkkých částí krku. Příčinou pocitu zahlenění a suchého dráždivého kašle by mohl být gastroezofageální reflux ( návrat žaludečních šťáv do jícnu a zatékání do dýchacích cest). Zde by bylo ke zvážení k ev. vyloučení refluxu gastrofibroskopie. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Elektronická cigareta nadělá při odvykání více škody než užitku
Víte, kolik vás ve skutečnosti stojí chřipka?
Články: Víte, kolik vás ve skutečnosti stojí chřipka?
Chřipka může přijít pěkně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: