Dlouhodobé nepříjemné pocity a stavy

Hezký den, pane doktore. Ačkoliv ví, že takto na dálku lze jen těžko najít příčinu, obracím se na vás především s prosbou, jak bych měla postupovat. Cca před rokem mi byla diagnostikována panická-úzkostná porucha, která s sebou přinesla pro mě do té doby neznámé pocity neustálého strachu a pocitů, že jsem neustále v ohrožení života (pocity, že mi něco vážného je, že každou chvíli zemřu atd.). Začala jsem docházet na psychiatrii a užívám antidepresiva Asentra. Léky jsou účinné, už přibližně půl roku nemívám záchvaty paniky a zvládám relativně bez problémů fungovat tak, jako dříve. Čeho se ale stále nedokážu zbavit, jsou ty pocity úzkosti - jsem neustále v napětí, ale není to pro mě již tak omezující. V poslední době mě však trápí spíše objektivní problémy, a to, že ačkoliv hodně jím, jsem stále dost hubená, přestože před propuknutím PP jsem bývala spíše "oplácaná", nyní mi dělá starosti, že nedokáži přibrat (měřím 187 cm a vážím 79 kg). Nejde ani tak o to, že bych vysloveně chtěla přibírat, ale děsí mě, že to nejde. Můj dotaz tedy zní - je možné, že neustálý stav napětí a úzkostí je pro tělo natolik zatěžující, že energii spotřebovává na to? Nemám jinak žádné potíže, jako zvracení, průjmy, bolesti atd. Druhá věc, která mě dost tíží, je neustálý pocit "otupělosti". Jelikož studuji VŠ a k tomu pracuji v oboru, kde musím být neustále bdělá a schopná uvažovat v souvislostech, je to pro mě velice náročné, abych nějak udržela pozornost a nebyla neustále mimo. Před vypuknutím PP jsem tyto potíže mívala sice taky, ale jen ve chvíli, kdy jsem cítila únavu, což mi bylo psychiatričkou vysvětleno, že to může mít souvislost s lehkou mozkovou dysfunkcí, která mi byla diagnostikována v dětství. Je tedy možné, že mě tato porucha provází i ve 25 letech a dá se s tím něco dělat? Moc děkuji za odpověď. Přeji pěkný den, Katka

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Katko, Váš názor na obě uvedené obtíže je správný. Doporučuji Vám domluvit se s ošetřujícím psychiatrem na úpravě chronické medikace, případně v rámci tzv. second opinion vyhledat jinou psychiatrickou ambulanci a zjistit shodu či neshodu s dosavadním postupem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nepodceňujte pokousání, může vám jít o život!
Články: Nepodceňujte pokousání, může vám jít o život!
Ne všichni si dostatečně...
Což takhle dát si antioxidanty?
Články: Což takhle dát si antioxidanty?
Ať už je to snídaně...
Bronchitida: když průdušky trápí zánět a hlen
Články: Bronchitida: když průdušky trápí zánět a hlen
Akutní zánět průdušek...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Články: Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Lidé trpící křečovými...
Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Články: Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Ne každou potíž při močení...
Nejčastější zranění při běhu
Články: Nejčastější zranění při běhu
Běh je pro některé lidi...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Alergická rýma se může projevit i svěděním nosu a nosohltanu
Články: Alergická rýma se může projevit i svěděním nosu a nosohltanu
Rýma. Každý se s ní někdy...
Nemoci nehtů (1. díl)
Články: Nemoci nehtů (1. díl)
Poruchy a onemocnění nehtů...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: