Dlouhodobé neurologické obtíže

Dobrý den, obracím se na Vás, protože bych ráda znala názor dalšího lékaře. Přes 10 let mne vždy v určitém období trápí neurologické obtíže. Cyklus začal cca před 12 lety, kdy se mi zničeho nic objevily první potíže - ztuhlost a napětí kůže HK i DK, fascikulace po celém těle, pocity chladu a horka po celém těle, pálení kůže (viditelné snížení kvality kůže - výrazná přeleženost po ránu i otisky oblečení přes den), mravenčení a brnění HK i DK, občas zvláštní pocit při chůzi ( nevím jak přesně definovat - asi nejistota) ve specifických podmínkách (metro, velký obchod apod.) Po několika měsících spontánně odeznělo (bez léčby i návštěvy lékaře). Od té doby se mi tyto stavy neustále vrací vždy s několikaročními přestávkami (nástup je vždy velmi rychlý - většinou v řádu 1 dne). Před 2 lety jsem byla na neurologii - klasické vyšetření v ordinaci - OK, krev Ok, vyšetření EP zcela OK. Závěr paní doktorky zněl - následky léčby Nidrazidem ( užívala jsem jako součást 4kombinace před 15 lety (dnes je mi 40 let), kdy jsem prodělala TBC plic - pravdou je, že v té době již po propuštění do domácí péče jsem prodělal jakýsi záchvat - pocity těsně před omdlením, rozmazané vidění, vše jako bych slyšela z velké dálky a především silné svalové záškuby až křeče celého těla - bylo to pouze 1 x a již se neopakovalo). Doporučená léčba paní doktorkou na neurologii - Milgamma N, vitamín D a Magne B6. Aktuálně u mne znovu po cca 2 letech obtíže propukly, proto se ozývám se svým dotazem a prosím o Váš názor. Předem děkuji a hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Dito. Příčin Vašich potíží může být řada a nabízí se - jako již naznačuje kolega v předchozí odpovědi, i event. psychosomatický původ problému. Pro další postup je podstatné, abyste jej konsultovala s tím lékařem, který má přehled o Vašem celkovém zdravotním stavu a životosprávě a zná výsledky všech vyšetření, která byla dosud pro daný problém provedena (měl by to být Váš praktický lékař). Lék Nidrazid může sice způsobit postižení nervů, bylo by ale velmi neobvyklé, že by se to projevovalo takto "záchvatovitě", jak popisujete.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: