Dlouhodobé pití z plesnivé hlinikové láhve

Dobrý den, zhruba půl roku jsem několkrát týdně používal kovovou láhev (zřejmě hlinikovou, s údajne antibakteriálním povrchem) pro konzumaci sojového mléka či syrovátky po posilování. Láhev jsem vždy řádně vypláchl a nechal vyschnout, občas jsem použil i jar a nedávno horký ocet. Občas trochu páchla, ale po vypláchnutí to bylo dobré, tak jsem myslel, že je to kvůli tomu mléku. Včera jsem se ale do ní náhodou podíval na světle a zjistil, že je uvnitř z většiny rezavá a hlavně pod hrdlem je porostlá chlupatou bílou plísní (viz foto) a po stranách je pár černých skvrnek. Láhev také výrazně páchne, ale nejsem schopen posoudit, zda více či jinak než dřív a tedy nevím, jak dlouho tam plíseň je. Četl jsem o karcinogenních a dalších toxických účincích plísní a chtěl jsem se tedy zeptat, zda jsou na místě nějaké obavy a případně zda a jak by bylo vhodné pokusit se organismus "vyčistit"? Děkuji moc za odpověď. Robert

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně láhev okamzitě vyhoďte, případně reklamujte, každopádně z ní už nepijte.... Existují studie tvrdící, že určité typy plísní sou toxické a karcinogenní, ale myslí se tím spíše dlouhodobější požívání (zkažené ovoce v zavařeninách, zkažené maso atd). Jednorázové požití plísně má riziko vzniku rakoviny velmi malé. A toxicita nějaká být může, ale pokud jste doteď nepocítil žádné známky otravy, tak se bát nemusíte. Plíseň je nejspíše typu "penicilin", v minulosti naši předkové takto vynalezli antibiotika (Flemming) - takže ne všechny plísně jsou jen špatné.... Organismus není třeba "čistit", měl by si poradit sám, pokud nemáte potíže s imunitou.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x