Dlouhodobé problémy

Již od září mne trápí níže uvedené problémy, ale zatím nikdo z lékařů nenašel řešení. • Zrak - v polovině srpna jsem začal vnímat bolesti za pravým okem a zhoršené vidění. Po vyšetření u očního lékaře mi byla zjištěna 0, 5 dioptrie. Nicméně trvalé zhoršení pozoruji i na levém oku, ale tam mi dioptrie naměřeny nebyly. Zhoršené vidění se většinou projevuje tak, že vidím lehce dvojitě u výraznějšího světelného zdroje rozmazané světlo směrem dolů. Navíc poslední dobou pozoruji, že mi ve velmi malé míře poletuje před očima, jako takové smetí, které se pohybuje stejným směrem, kam otočím oko. Zornice reagují na světlo normálně. Vyšetření očí u pana doktora Leštáka vč. perimetru a VEP v pořádku. • Svaly – často se mi stává, že na svalech (různě po těle – zejména lýtka, hýždě, ruce, prsní svaly, někdy lehce v obličeji) dochází k záškubům svalů. Někdy se to děje kratší dobu, někdy delší dobu. Nejvíce to vnímám, když svaly uvolním. Občas se mi po probuzení stane, že chvilku necítím přední část stehna na pravé noze, ale není to časté. Také se mi občas stane, že cítím drobnou „křeč“ ve spodním rtu nebo na levé tváři. • Mravenčení – Občas cítím lehké mravenčení a necitlivost (hůře se píše na klávesnici) v rukých a brnění v nohách. Na rukách spíše k malíčku. Dříve to bylo více výrazné, nyní je to spíše občasné. Na rukách to působilo jako kdybych měl karpální tunel, ale není to pokaždé a předpokladám, že pravděpodobnost karpálního tunelu na obou rukách je spíše nepravděpodobná. Celkově se to projevuje ztuhlostí kloubů a lehkou bolestí právě v oblasti, kudy karpální tunel prochází. • Občas se mi stává, že jsem měl zastřené myšlení nebo možná problém s koncentrací. Nedokáži to přesně pojmenovat. Anglicky to jeden z lékařů pojmenoval Brain-Fog. • Po celou tuto dobu mám slabé pískání v uších, občas se mi dočasně zhorší sluch. S tím souvisí i občasná malátnost nebo motání hlavy, které však nemá vliv na chůzi. • V posledních 14ti dnech se mi přidalo pocit knedlíku v krku a zhoršené polykání. Ale to také občas ustoupí. • Při lumbální punkci mi bylo zjištěna v IEF přítomnost intrathekální oligoklonální syntézy IgG, 3 nekorespondující pásy v alkalické oblasti. Zvýšená permeabilita H-L bariéry. • Krevní testy pozitivní na Chlamydie Pneumoniae: S_Chlamyd.pn.IgG MIF pozitiv., S_Chlamyd.pn.IgA MIF pozitiv. • MRI: nalezeno několik drobných glióz, nespecifické pro RS, kontrolní MRI ve 3/2014 viz níže. Jiné zdravotní problémy jsem nepostřehl snad až na občasnou únavu, která však mohla být způsobena všemi těmito body a vynucenou větší koncentrací. Ještě je nutné podotknout, že mě často bolí hrudní část páteře (ve předu i v zadu) a mám dost často stuhlou celou šíji. Nicméně rehabilitace, masáže a pravidelné cvičení stavu nepomáhají a nebo jen dočasně. Vyšetření: Evokované potenciály (elektro, vizuální; v příloze) – bez nálezu EEG – ložisková theta abnormita s irrit. Projevy vlevo parit. A occipit. MR – několik drobných glióz frontodorzálně subkortikálně vlevo a dvě tečkovité temporálně vlevo Odběry krve – zvýšená kyselina močová, zvysene alba 2 glob. a betaglob. Kardio vyšetření – bez nálezu Oční vyšetření – bez nálezu ve vztahu k neuro problémům Test likvoru – borelióza negativni, přítomnost intrathekální oligoklonální syntézy IgG, 3 nekorespondující pásy v alkalické oblasti. Zvýšená permeabilita H-L bariéry, bilkoviny hranicni. Snažím se fungovat normálně - chodím cvičit, do práce, ale po 6ti měsících už je to velmi namáhavé. Do této doby jsem neměl žádnou závažnější nemoc. Léky: Magnezium B6 1-1-1

Odpověď odborníka:

Vážený pane Tomáši! Děkuji za Váš dotaz a snahu vylíčit dopodrobna Vaše potíže a omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě až nyní přesunut od kolegů. Bohužel Vás ale musím trochu zklamat - opravdu není možné "najít řešení" problému takto přes internetovou poradnu ani určit na základě vypsaných informací přesnou diagnosu nebo doporučit léčbu (i proto, že žádný z uvedených nálezů není specifický pro nějaké určité onemocnění). Chápu, že hledáte druhý názor, ale bez znalosti celé řady dalších detailů a možnosti Vás vyšetřit se těžko vyjádřit k věci nějak přesněji... Orientačně lze říci, že v úvahu přichází nejspíše opravdu nějaké primárně"neurologické" onemocnění charakteru RS (podobný stav může vzniknout po některých infekcích - nejen borreliose, nález na MRI může ale také souviset s prodělaným úrazem typu otřesu mozku aj.) - předpokládám, že další vyšetřování bude na tuto oblast zaměřeno, důležitý bude nález na kontrolní rezonanci. V dalším postupu dbejte na to, aby byl koordinován jedním lékařem, který má k dispozici veškeré nálezy z dosavadních vyšetření a se kterým jste potíže řešil nejvíc (tedy neurolog?). Jedině při kompletnosti všech údajů a podrobné znalosti detailů pacientova zdravotního stavu a životosprávy lze adekvátně zhodnotit, jak je třeba postupovat a zda třeba nebylo něco opomenuto nebo přehlédnuto. Přeji Vám hodně štěstí a brzké nalezení příčiny potíží a tím i vhodné léčby!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Co spojitost se dnou? | Od: Pavel | 23.11.2016 15:12
S podobnými problémy se zrakem jsem narazil na diskutovanou souvislost se dnou. Případně zanechte kontakt.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: