Dlouhodobé problémy s hlasivkami

Již zhruba 7 let se věnuji klasickému zpěvu, poslední dobou mám ale problémy s bolestí v krku (ne přímo při zpěvu, ale zpravidla následně) či pocitem unaveného hlasu. Obešla jsem řadu lékařů, občas jsem dostala nějaké léky, někdy antibiotika, ale většinou jsem spíše měla pocit, že na hlasivkách nic zvláštního nevidí a předepisují mi něco jenom aby "se vlk nažral a koza zůstala celá". Mám i důvod se domnívat, že somatizuji, ale na druhou stranu když jsem se snažila zpívat i přes to, že jsem se necítila fit, zpravidla to vedlo ke zhoršení a ve finále jsem skončila s antibiotiky. Už nevím, jak mám situaci řešit, protože současná situace vypadá asi tak, že po hodině zpěvu bych potřebovala 2 dny hlasového klidu, což si nemůžu dovolit. Zkoušela jsem i psychologa, ale nakonec jsme rok řešili jiné věci s tím, že jsme problém se zpěvem považovali spíše za následek jiných potíží, nicméně ačkoliv jsem vyřešila spoustu věcí, na zpěvu se prakticky nic nezměnilo. Ani v současné chvíli nevím, ze které strany na řešení problému jít, jestli zpívat/nezpívat nebo jestli to může být třeba tím, že mám celkově slabší hlasivky, které takový nápor nevydrží...? Tak koukám, že jsem nakonec položila takový lékařsko-psychologický dotaz... Budu vděčná za každou radu. S pozdravem, Tereza

Odpověď odborníka:

Bez znalosti řady detailů Vám takto přes poradnu těžko nabídnu nějaké "zázračné řešení", udáváte, že jste již navštívila řadu pracovišť. Z mého pohledu jistě není vhodná opakovaná antibiotická léčba (nejde s největší pravděpodobností o infekční problém...) a sporně přínosná je léčba i jakýmikoliv jinými celkově užívanými léky. Na místě je návštěva specializované foniatrické ambulance a také po domluvě s foniatrem zvážení vhodné intervence rehabilitačního lékaře. Konstituce hlasivek a jejich "odolnost" nemusí být samozřejmě příliš ovlivnitelná, ale mimo správné techniky zpěvu je důležitá dobrá funkce i trochu "vzdálenějších" struktur pohybového aparátu mimo hlasivek a dýchacích svalů - ostatních svalů v oblasti celého krku, krční páteře aj. Vhodná relaxace příslušných svalů může pomoci. Jinak je také je vhodné alespoň základní vyšetření štítné žlázy. Ovšem je možné, že se zde rozepisuji o věcech, které jste již absolvovala a úlevu to nepřineslo... Každopádně doporučuji, už vzhledem k tomu, že jste hlasový profesionál, řešit potíže vždy na jednom pracovišti a nesnažit se "kolotat" zdravotnickým systémem a hledat radu vždy někde jinde (pokud jste tak dosud činila) - to často přináší víc problémů než užitku. Přeji Vám, ať se brzy podaří najít způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Články: Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Přestože vysoký nitrooční...
Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: