Dlouhodobé problémy se žaludkem+zažíváním

Dobrý den pane dokotore, již delší dobu mám problémy se žaludkem a zažíváním a provází to vždy období, kdy to mám horší a kdy to mám lepší.Zdá se mi, že to horší období se objevuje čím dál častěji a trvá déle. Projevuje se to neustálým pocitem-jakoby neustálého přejedení(plného žaludku), tlaku v žaludku a po najedení někdy i křečemi a pálením(ale nejedná se o klasické pálení žáhy).Také sním daleko menší porce než dříve a i tím málo piji, protože mi už jako-by v žaludku nezbývá moc místa-což zní asi trošku divně:-) Dá se říci, že je mi skoro pořád špatně, jen při jídle samotném se to zlepší. Dříve jsem občas spal na břiše, teď je to nemyslitelné, jako bych spal na fotbalovém míči, jediná možná poloha je na zádech. Občas neodolám a i když vím, že se tím stav rapidně zhorší, se po jídle natáhnu. Byly doby, kdy mi to vůbec nebadilo, ale teď to dosti zhoršuje stav. Na vyšetření žaludku(gastroskopie) už jsem byl 3x a poslední vyšetření bylo dosti "drastické", kdy se mi paní doktorka do žaludku nemohla dostat a asi to tam šlo trošku přes moc...Dost se mi tenkrát stav asi na cca 1,5měsíce zhoršil... Vzhledem k tomu, že jsem opět(cca po 2 letech)objednán na vyšetření žaludku, chci se zeptat, zda toto zasouvání hadičky s kamerou nemůže samotný stav(nedochlípavost záklopky na jícnu) ještě zhoršit. Mám po poslední zkušenosti trošku obavy a nerad bych si uměle tento stav ještě zhoršoval... Léky mi tenkrát pí. doktorka předepsala Emanera 40mg a Itropipd 50mg, které jsem si ale po čase nechal předepsat u svého praktického lékaře a beru je vždy, když se mi stav zhorší, takže celkem nepravidelně. Byla by(samozřejmě kromě zdravé životosprávy a pravidelného pohybu) nějaká rada, čím nebo jak si tyto stavy třeba nějakou přírodní cestou zlepšit, nebo nejlépe jak se tohoto problému zbavit napořád? Dá se to popřípadě řešit operativně? Děkuji za odpověď, s pozdravem Milan (40let)

Odpověď odborníka:

Vážený pane Milane, endoskopické vyšetření je standardním postupem při obdobných obtíží. Výkon nemůže vyvolat poruchu přechodu jícnu v žaludek. Doporučuji Vám jej podstoupit a podle výsledku se domluvit na další léčbě. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: