Dlouhodobé špinění

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. 2.9.2011 se mi narodila přirozenou cestou dcera. Na kontrole po šestinedělí mi byl zjištěn okrsek nehomogenity vzhledu residuí velikosti 114x99x4mm. Má ošetřující lékařka mě poučila a navrhla vyčkat na MS. Ta se dostavila velmi bolestivá, ale ještě ten samý den přišla velká úleva v podobě odeznění dosavadních bolestí. Na kontrole mi bylo řečeno, že se stav zlepšil, nicméně zprávu nemám, tak nevím nakolik přesně. Nasadila jsem antikoncepci Azalia. Další MS se podobola spíše silnějšímu špinění a byla naprosto bez bolesti, následující 2 stejné a pravidelné. Ovšem před 2 měsíci jsem špinit (menstruovat?) nepřestala a protáhlo se to na 3 týdny, po kterých jsem se dostavila opět na kontrolu, kde mi bylo řečeno, že je vše v pořádku - viditelný folikul, předepsán Minisiston (na mou žádost - brala jsem před graviditou), ovšem ve zprávě stojí, že residua t.č. nezobrazuje. Doporučen mi byl vit. C a Ascorutin 3x2. Špinit jsem nepřestala a další MS jsem tím pádem nerozpoznala. HAK jsem tedy nasadila dle svého uvážení přibližně v době MS. Čekala jsem nějakou změnu, ale platíčko budu mít již brzy dobrané a už 3.měsíc stále špiním. Obtěžuje mě to a narušuje to i můj intimní život. Co to špinění může signalizovat? Stále se vylučující kousky residua nebo nějaký zánět? Vzhled špinění - tmavé ,,bláto"; někdy přítomnost jakoby nitek, drobných žilek. Bez bolestí. Prosím Vás o radu, jak byste postupovala vy? Děkuji za Váš názor, hezký den!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rezidua to nejsou, paní doktorka žádná při vyšetření nenalezla. Takové špinění je typické pro čistě gestagenní hormonální antikoncepční přípravky (Azalia). Tento problém by měl ustat při užívání kombinované hormonální antikoncepce (Minisiston), je však třeba třpělivosti, k nápravě může dojít během až 2-3 cyklů užívání. Pokud by ani Minisiston v tomto ohledu nevyhovoval, zvolíte po dohodě s Vaší paní doktorkou jiný kombinovaný antikoncepční preparát s vyšším obsahem estrogenů.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: