Dlouhodobé úporné bolesti hlavy.bolesti krční a bederní páteře.

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z MGR. Navštěvoval jsem středisko "proti bolesti"odtud jsem byl odeslán na neurochirurgii, léčen analgetiky, obstřiky, bederní páteř, kde mně šly bolesti do pravé nohy. léčba PRT. Po cca 6 letech se mé úporné bolesti hlavy, krční a bederní páteře nepodařilo eliminovat. Poslední aplikace PRT na jaře r. 2012 již bez efektu, dále PRT nepředepsány. Z léků na tišení bolesti jsem skončil u Tramabene kapky - již nezabíraly.v současnosti Tramadol Sandoz Retard 200mg. Popis MGR listopad 2012 je následující: MR L páteře: steochondroza bederních meziobratlových plotének: Mediální a pravostranna proturze a fisura disku L4/5. Bulding disku L3/4. Úzký páteřní kanál v etáži L 4-5 spondylartroza. MR C páteře: stechondrźa krčních meziobratlových plotének. Mediální protuze disku C6/7, bulding disku C5/6. Známky spondylartrózy, úzký páteřní kanál, foraminstenózy. Res: nález na C páteři a L páteři není k indikaci k NCH terapii, rehabilitace dlouhodobě obou etáží. Nyní zhoršení bolestí s propagací do PDK derma L4 a L5 l.dx,bolesti hlavy stacionární s CB syndromem.PRT opakovány s dobrým efektem 14 po té zhoršený. MR mozku negat. MC páteře s mírnou stenouzou C6/7, MR L páteře stenosa mírně L4/5 Res: rehabilitace, konzervativní postup Revmatolog: Revmatická etiol. nepravděpodobná Ortopedie: artrosa pravé kyčle 2st. zač.3st. Doplnění: rehabilitace jaro 2012 bez účinku. Listopad 2012 pro bolesti přerušena. Úporné bolesti hlavy pokračují nepředvídatelně, někdy i 4 dny v kuse. Prosím poraďte. Děkuji. Problém jsem napsal na chirurgii vzhledem k rehabilitaci uvedené u popisu lékaře.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na MR máte především degenerativní změny, tedy výrůstky, které se vytvářely během celého života a po určité době se projevily, bohužel to tak bývá. není výhřez ploténky, je zúžení páteřního kanálu, zúžení otvorů, kudy vystupují kořeny zásobující horní končetiny z míchy. Pokud ale není zřetelný útlak, většinou se neoperuje, výsledky těchto operací bohužel nemusí být úlevou pro pacienta. Zřejmě se na potížích může podílet i artrosa kyčlí. Stran bolestí hlavy se těžko vyjádřit bez bližšího popisu a vyšetření, ale může ji způsobovat krční páteř. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: