Dlouhodobé užívání léku essential forte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali není škodlivé dlouhodobé užívání léku Essential Forte /v mém případě již 8 měsíců/. Ve 35 týdnu těhotenství mi byla zjištěna gestační hepatopatie a ve 36 týdnu indukován porod pro vysoké hodnoty jaterních testů ALT cca 10, AST cca 12. Po porodu mi byly naordinovány obvodní lékařkou léky Lagosa 1krát denně a Essential Forte 3krát denně. Po 5 měsících byly hodnoty ALT již v pořádku, ale hodnoty AST mírně zvýšené 0.98. Z tohoto důvodu jsem dále /2měsíce/ užívala jen lék Essential Forte 2krát denně. Přesto mám dnes hodnoty AST stále mírně zvýšené 1,12. Praktická lékařka mi dále předepisuje Essential Forte. Chci se zeptat, zda-li je vhodné takto dlouhodobě užívat výše zmíněný lék?! Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Essentiale Forte patří stejně jako ostatní hepatoprotektiva k léčivům , která se mohou užívat dlouhodobě. Přípravek obsahuje tzv. esenciální (základní) fosfolipidy, které jsou součástí buněčných membrán. Přípravek je obvykle dobře snášen, jen při nutnosti užívání zvýšených dávek (na doporučení lékaře) se výjimečně mohou vyskytnout zažívací potíže (průjem).

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: