Dlouhodobé užívání seropramu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nebyly popsány nějaké případy, prostě zda dlouhodobé užívání antidepresiv (17 let seropram) nemůže způsobit nějaký druh nádoru ( třeba neuroendokriního či ostatních) Velice děkuji M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, našla jsem jen zcela ojedinělé případy (dva pacienti...), kdy se objevil nádor během užívání citalopramu, ale žádná příčinná souvislost nebyla prokázána. Nádory vznikají díky celé řadě vlivů, a citalopram nepatří mezi pronádorové působky. Užívají ho miliony lidí na celém světě po několik desetiletí, přičemž výskyt nežádoucích účinků se trvale sleduje, a jak jsem psala, byly hlášeny jen jednotlivé případy nádorů (konkrétně dva nezhoubné nádory příštitných tělísek, dva nezhoubné nádory šišinky a dva nádory ledvin), což ukazuje, že citalopram nemá žádný výrazný ani prokazatelný vliv na vznik nádorů.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: