Dlouhodobé zívání únava srdce ucpaný nos

Dobrý den po smrti mámy v roce 2003 sem byl těžký kuřák ale už asi tak 5let sem přestal kouřit,protože jednoho dne v noci sem se začal najednou dusit nemoh se nadechnout,několikrát sem byl už na pohotovosti s dušností,můj doktor mi předepsal ekilog na vysoký tlak a liperol na zvýšený cholesterol,můj problém tkví v tom,že sem sice dokázal přestat,ale jak už to bývá tak sem zase rapidně přibral na váze při mé výšce cca 180cm sem jednou vážil pomalu 100kg,s tím mi stoup krevní tlak,ale nyní už mám dlouhodobý problém s obtěžujícím zíváním po celý den vím,že chodím pozdě spát ale já prostě dřív neusnu než usnu tak mi z ničeho nic začne v noci silně tlouc srdce,pak se mi zase stává,že ho někdy ani necítím tlouct,byl sem u doktora na ekg eeg a bylo mi řečeno,že mám srdce celkem v pořádku,ale pořád se cítím strašně unavený,bez energie,ale hlavně pořád musím extrémně zívat s dokořán otevřenou pusou před lidma,četl sem někde,že se tím dokysličuje mozek,zkrátím to můžete mi poradit co za léky na zívání na únavu??Děkuji moc za jakoukoliv radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Martine, děkuji za dotaz. Blahopřeji, že jste dokázal přestat kouřit. Nejdříve ze všeho mě zajímá, zda chrápete. Pokud ano, mohli bychom uvažovat o syndromu obstrukční spánkové apnoe /v literatuře najdete jako OSA, SAS, OSAS, sleep apnea syndrom.../. Pokud jste přibral na váze, mohlo dojít v důsledku toho i ke zmnožení tuku v oblasti krku, po usnutí může docházet k apnoickým pauzám /přestávky v dýchání v trvání minimálně 10 sekund/, po kterých následuje silné zachrápání, zrychlení srdeční akce, zvýšení krevního tlaku, mikroprobuzení /o kterém nevíte/ nebo makroprobuzení /víte, že nespíte/. Následně dochází k narušení struktury spánku, spánek je nekvalitní, neosvěžující, člověk pospává přes den, je unavený. Tento syndrom zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, cukrovky apod. Pokud jste hypertonik a pociťujete palpitace /bušení srdce/, mělo by Vám být indikováno 24-hodinové monitorování krevního tlaku a EKG- Holter-monitorace - u pacientů se SAS chybí např.noční pokles krevního tlaku /běžný u zdravého člověka/. Pokud tedy chrápete, objednejte se k monitoraci ve spánkové laboratoři - v Praze je spánková laboratoř např.součástí Neurologické kliniky v Kateřinské ul. /Prof.Šonka/ nebo Plicní kliniky Na Bulovce /as.Dr.Jurikovič/. Jinak doporučuji interní vyšetření se zaměřením na posouzení funkce štítné žlázy, dále plicní vyšetření /RTG hrudníku a spirometrie/ - k dovyšetření stavů dušnosti. Přeji hodně štěstí. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: