Dlouhodobě zrychlený tep

Už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105 tepů za vteřinu v kteroukoli denní či noční dobu. Jakmile sednu na rotoped, po pár šlápnutích mám 150. Holter toto potvrdil, nicméně rytmus je sinusový. Lékařka mi nasadila Egilok. Po měsíci užívání mi klesl předtím lehce zvýšený tlak, ale srdce nadále mydlí. Občas mě zatrápí ostrá bolest a pocit srdce jako v kleštích. Mám trvat na důslednější prohlídce? Opravdu si nemyslím, že jsem hypochondr, ale tyto stavy mi brání ve sportu. Děkuji, Olga

Odpověď odborníka:

Pulz je rychlejší, když ho organizmus pohání adrenalinem. To je samozřejmě typicky při fyzické námaze. A dále v situacích, kdy se tělu nějak nedaří a snaží se mobilizovat rezervy - například při ztrátě krve nebo dehydrataci. Může to také dělat anémie. Dále pulz zvyšuje teplota a například nadměrná funkce štítné žlázy. Na druhou stranu je horní hranice tepové frekvence pro ženy udáváno až 110 pulzů/min, tak by se to dalo brát, že Vám nic není. Při takto vyšším pulzu bych však jako lékař zostražitěl a snažil se odhalit, jestli za tím něco není. Pulz máte vysoký i v klidu, teplotu také asi pořád nemáte. Provedl bych tedy krevní odběry - kvůli té anémii a štítné žláze a také dalším méně častým příčinám. Ekg by mělo prokázat, že to je opravdu takzvaný normální sinusový rytmus. Nevím kolik Vám je, ale i v 60. letech (rozmezí, které jste si v dotazu vybrala) byste mohla mít při intenzivním pohybu až 165/min. A za každý rok dolů o 1 puls navíc. Existuje však také stav či choroba v překladu přibližně "příliš vysoký sinusový rytmus". Neví se pořádně čím to je - snad se vzruchy vyrábí patologicky příliš rychle nebo je srdce příliš citlivé na adrenalin. Diagnoza taky není přímočará - prostě se vyloučí všechny možné ostatní příčiny. Léčí se to léky, které zpomalují srdeční frekvenci - blokátory kalciových kanálů nebo betablokátory (což je i Egilok). Je otázka, co se zpomalením pulzu vlastně řeší - nejspíše jen případné nepříjemné pocity - pokud jsou. Já z pohledu sportovního propagátora nemám betablokátory moc rád - zhoršují totiž kondici a domnívám se, že lidi pak pohyb méně baví. Tohoto pohledu si však lékaři většinou nejsou vědomi. Nevím jestli se nemáte pokusit obejít bez prášků a zkusit přeci jen cvičit. Cvičení dostane organizmus na klidnější stranu a mívá za následek pokles frekvence. Mělo by to ovšem být nejméně 3x v týdnu aspoň 30 minut, nejlépe po většinu dnů v týdnu. Jestli Vám rychle vyletí pulz (já samozřejmě nevím jestli se současně nepřepínáte), tak bych prostě zpomalil aby pulz byl přijatelný. Nebo ještě lépe - bez koukání na pulz - tak aby Vám při pohybu bylo příjemně. Pohybem se léčí i vysoký tlak - můžete očekávat zlepšení o 5-10 dílků u systolického tlaku. Pomáhá snížení hmotnosti - asi o 4 dílky na každých 5 shozených kg. Bolest na srdci bych přisuzoval tomu, že jste vyděšená. Zúžené koronární tepny (které by mohly bolest způsobit) se prokazují pomocí ekg - ale jen ve chvíli kdy to bolí, nebo ekg natáčené při šlapání na kole. Rychlý pulz k této chorobě ale nepatří.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+29 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
rychly tep | Od: Lucie | 24.3.2015 09:16
Dobry den,je mi 60 let.Rano mam tlak 120/70,
tep 90. Behem dne tlak se pohybuje 170/110 tep
nekdy 135 Pri tak vysokem tepu porad zivam
jako by mi dochazel vzduch..Jsem doma,
nevykonavam zadnou namahavou praci.Byla
jsem up. doktora a on mi nic nerekl.Na moji
otazku jestli jsem zdrava odpovedel ne.Zeptala
jsem se jesti jsem nemocna take mi odpovedel
ne.Zadne leki neuzivam a nikdy jsem
neuzivala.Dekuji za odpoved
reagovat
re:rychly tep | Od: Karolina | 3.1.2016 06:34
Jo holka taky to zazivam. Ale rychly tep v klidu. Jsem ve 33
tydnu tehotenstvi. A u kardiologa mi zjistili fibrilace komor a
19 prosince mi voperovali kardiostimulator. Je sice fajn ale
bolest na prsou mi pri rychlem tepu nezmirnit a navic pudu
na cisarsky rez. No jio jinak to nejde jinak je velka
pravdepodobnost ze zemru, lekari se boji ze to moje srdce
nezvladne. Jo holka s ostrou bolesti si neporadi a
kardiostimulator ale bude mirnejsi ale nevinizi. Preju at vse
dobre dopadne a vase bolesti se zmirni.❤
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x