Dlouhodobě zvětšená mandle, pupínky

Dobrý den, asi před měsícem jsem kolem vánoc prodělala angínu (velké obě mandle s bílými fleky, bolest při polykání, rýma, mírně zvýšená teplota, oproti jiným "angínám" i pocit cizího tělesa v krku - hlavně po napití, vlastně se mi to stalo již podruhé) angínu jsem bohužel neléčila, či co to bylo pouze bioparoxem, byl vánoční provoz a minimum času. Pak jsem si myslela, že už je vše ok a vzhledem k tomu,že se snažím cvičit, jsem to zkusila, nicméně jsem si uhnala "zadní rýmu" na kterou mi pomohlo po 3 dnech naprosté neprůchodnosti nosu napařování vodou se solí, nosní kapky jsem předtím používala už 3 týdny, takže jsem je vynechávala protože pomohly vždy jen na 2 hodiny cca a znovu jsem měla v nose "beton", tohle jsem jakž takž vyléčila, rýmu už skoro nemám, jen časté kýchání, nicméně mě trápí jedna věc, od té doby - už skoro měsíc mám v krku bouličku na levé straně a pořád jsem jakoby mírně nachlazená, bez teplot, ale občas se vrací ten pocit cizího tělesa v krku a mám pocit , že se mi na patře u hranice krku začínají dělat nějaké pupínky, chtěla jsem se zeptat, zda je takový "vzhled" krku normální? dřív jsem to tak neměla, ráda bych začla zase cvičit, ale bojím se, že si svůj stav zase zhorším. Mám nyní novou práci, takže se k lékaři dostanu jen těžko (prac. doba od 8-17) a jsem ve zkušební době, takže bych nerada působila jako věčně nemocný člověk, celkově mi nikdy nic nebylo jen loni na podzim pásový opar. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno/paní Jano. Na přiložené fotce je vidět zduření lymfatické tkáně v obl. hltanu - samotných mandlí (boulička vlevo může být i cysta...), ale i okrsků, které jsou normálně přítomny v hltanu. Daný stav je celkem v souladu s nedávno prodělanými infekcemi. Ohledně režimu a cvičení se řiďte podle toho, jak Vám je celkově, pokud se potíže související s nachlazením již zlepšily, klidně cvičte. Je ovšem patrné, že jste náchylnější k infekcím (pásový opar, opakované nachlazení...), což může být dáno třeba i jen stresem z nové práce, pokud by se ale potíže opakovaly, je z tohoto důvodu konsultace lékaře vhodná. Symptomy, které popisujete jako angíny mohly být např. i mononukleosa, což by vysvětlovalo déletrvající potíže...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: