Dlouhodobě zvýšené jaterní testy

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. Je mi 28 let a v červenci letošního roku jsem zjistil vrámci přijímacího řízení do služebního poměru zvýšené jaterní testy: 25.7.2011 ALT 3,52 AST 1,45 Bilirubin 16,2.Na základě tohoto zjištění jsem si sám zašel na odběr krve po 4 dnech: ALT 2,76, AST 0,91, Bilirubin 13, Bil. konj. 3,0.Dále jsem navštívil 3.8.2011 infekční oddělení, kde mi bylo sděleno po vyšetření krve, že o žádné infekční onemocnění se nejedná, výsledky: ALT 2.96, AST jsem ve zprávě nenalezl, celk. Bil.14, konjuk. 3,0.Na sonu břicha ze zprávy též bez obtíží-nálezu. Dále krev 10.10. 2011: ALT 2,2, AST 0,97. Po tomto odběru jsem začal užívat 3x denně driják-čaj z ostropestřce a jiné směsi bylin, kapky Regalen a Epam.Přestal jsem jíst smažené,tučné a kořeněné a dne 24.10.2011 jsem byl na odběru krve s výsledkem: ALT 1,2 AST 0,72. Dále odběr 31.10.2011: ALT 1,54 AST 0,57, GGT 0,74, Bil. 21, konj. 7.Dnešního dne odběr ALT 1,86 AST 0,85 Bil 22,1 konj. 4,2. Začal jsem se pídit i po starších vyšetřeních krve a zjistil jsem, že lékaři nezávisle na sobě již v minulosti mé zvýšené jaterní testy neřešili: odběr dne 27.4.2011 ALT 1,7 AST 0,89 Bil. 11,3 konj. 2,3 , 18.5.2004 předoperační vyšetření ALT 0,76 AST 0,69, Bil. 26,4, konj.4,4. Chtěl bych uvést, že nepiji tvrdý alkohol, jednou za 14 dní si dám cca v hospodě 8 piv, dodržuji dietu, zhubl jsem, vážím při výšce 193 cm 96 kg.Beru prášky na vysoký tlak: Vasocardin 1/2 0 1/2,Amloratio 0 0 1/2, Atoris na cholesterol 0 0 1, apo alopurinol na kyselinu močovou 1 0 0.Cholesterol mám z původních 7,1 při nynější dietě 2,96. Chtěl bych Vás poprosit, co mám dělat.Již to vypadalo, že to jde dolů a nyní to zase leze nahoru, přestože celkem dodržuji dietu, nejím tučné, smažené, kořeněné.Na pivo chodím jak jsem psal výše, jinak žádný alkohol.Jsem kuřák-5/denně, v hospodě krabička. Cítím se zráv, bez bolestí, bez únavy.Velice mne to trápí vzhledem k tomu, že se mi jedná také o práci.Byl bych Vám vděčný za radu a vysvětlení. Předem mockrát děkuji a omlouvám se za podrobné informace. S podravem, David Šlenc, tel:724 727 934, Davidslenc@seznam.cz

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k pokusu o dosažení hodnot jaterních testů v referenčním rozmezí je nutná absolutní alkoholová abstinence. I pivo je alkohol a osm piv jednorázově opravdu není (nejen) ve vaší situaci zanedbatelné množství. Alkohol se neslučuje ani s vámi uváděnou zvýšenou hladinou kyseliny močové, ani s vaším vysokým tlakem. Kuřáctví je ve vašem případě (při všech zvýšených laboratorních hodnotách a vámi uvedených diagnózách) též zcela nevhodné. Léky nejsou zázračné a všemocné, jestliže nejsou dodržována základní režimová opatření ve smyslu zdravého životního stylu. Znepokojivá je pak kombinace vašich chorob ve vztahu k vašemu mladému věku.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x