Dlouhodobý kašel

Dobrý den, již 5 měsíců mě trápí vyčerpávající kašel (bez jiných příznaků, jen celoroční rýma - u které také nikdo nezjistil příčinu). Z počátku suchý, nyní spíše vlhký, ale spíše se tyto dva typy střídají. Byla jsem (podotýkám bez zjištění příčiny) léčena ATB, nic se nezlepšilo, dále vyšetření na plicním, RTG, spirometrie - vše negativní, odběry krve (na černý kašel, plicni chlamydie, alergeny apod) - vše negativní. Dále gastro - zjištěn lehký GERD, ale doktor pravil, že ten kašel tím refluxem rozhodně způsoben není. Jsem kuřák (ca 10 denně cca 10 let). A můj dotaz zní, je možné aby byl kašel způsoben kouřením, když jsem nikdy nekašlala? A pokud je to z kouření, nemělo by to odhalit vyšetření na plicním? Jakože by něco bylo vidět na RTG nebo spiro, nebo bronchitida, CHOPN, už vážně nevím...Potřebuji poradit, zda je ten kašel opravdu způsoben kouřením?

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zdá se, že Vám byla provedena většina vyšetření, která by příčinu chronického kašle měla pomoci odhalit. Nic se nezjistilo a bohužel moje možnosti, takto po internetu, jsou daleko omezenější než možnosti všech lékařů, kteří Vás vyšetřovali. Jednoznačnou příčinu Vám tedy nesdělím, tak jen pár poznámek. Ano, kouření rozhodně může chronický kašel způsobit. To se, alespoň zpočátku, vůbec nemusí projevit změnami ve spirometrii a dalších vyšetřeních. Zplodiny obsažené v kouři dráždí sliznici dýchacích cest, u kuřáka je sliznice pokryta více vazkým hlenem a očišťující funkce řasinek je narušena. To navozuje kašel. Definice chronické kuřácké bronchitidy je dána vlastně jen přítomností kašle, jiné změny (rtg, spiro ap.) nejsou přítomny. Chronická kuřácká bronchitida může být předstupněm CHOPN, ale na rozdíl od CHOPN je vratná, pokud postižená osoba přestane kouřit. Že jste v minulosti kašel neměla, ještě nic neznamená. Je možné, že jste se za těch 10 let k chronické bronchitidě prostě "dopracovala". Takže rozhodně doporučuji zcela přestat s kouřením (a nejde jen o kašel, jistě dobře víte, že kouření zcela jednoznačně může navodit rakovinu plic a zvyšuje i riziko řady dalších onemocnění). Příčina Vašich potíží také může být kombinovaná, tj. např. se může uplatňovat kouření společně s nějakým dalším faktorem. Ještě bych snad doporučila alergologické a imunologické vyšetření k vyloučení alergického kašle. Také by bylo vhodné vyloučit TBC, pokud tak již nebylo učiněno. Dále by bylo možné provést endoskopické vyšetření dýchacích cest tj. bronchoskopii, při které se přímo vizualizují dýchací cesty s možností odběru vzorků na histologické vyšetření, ale třeba také na podrobné mikrobiologické vyšetření (odběrem z krve nelze případné infekce vyloučit se 100% jistotou). O tom bych ale spíše uvažovala, pokud by kašel trval i po ukončení kouření. GERD může ke kašli vést. Je pravda, že máte-li jen mírný stupeň, asi by nebylo správně na GERD kašel svádět, ale jednoznačně popřít podíl GERD na kašli také podle mě nelze. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Impotence
Články: Impotence
Impotence nebo erektilní...
Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Články: Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Mluvíte ze spaní nebo ve...
Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Co může prozradit krev o stavu cév a srdce
Články: Co může prozradit krev o stavu cév a srdce
Jedna vlaštovka jaro nedělá...
Anesteziologické vyšetření
Články: Anesteziologické vyšetření
Anesteziologické vyšetření...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: