Dlouhodobý kašel

Dobrý večer, již nějakou dobu cca od letošního ledna mě trápil kašel-suchý, dráždivý. Absolvovala jsem u alergologa test na alergie-výsledek alergie na roztoče, kočku a břízu. Dále mi pan doktor dělal test na astma-negativní, rentgen v pořádku. Neustále mi opakuje, že mám poslechový nález na levé straně. Občas se mi hůře dýchá, jako by se potřebuji dodechnout. Byla jsem i na odběrech na štítnou žlázu, protože se mi hůře poliká, mám pocit knedlíku v krku- negativní. Napadlo mě jestli by příčinou nemohli být plicní chlamidie? Nyní užívám Ecobec - kašel se mi hodně zlepšil, téměř vymizel. Když mi lék došel, během týdne se i kašel začínal vracet, znovu jsem ho nasadila a v pohodě. Dále mě občas pálí žáha na to užívám Controloc, je to lepší, ale ne úplně bez problémů. V lednu a znovu v dubnu měla mladší dcera zápal plic a zánět průdušek- z krve jí zjistili několik důvodů co zápal plic způsobilo, brala Penicilin a ještě jedny antibiotika současně. Je možné, že měla i chlamidie a nakazila jsem se od ní. Druhá dcera také kašle a manžel občas také. Já jsem měla kašel nejhorší, teď s kortikoidy ve "foukačce" je to dobré. Občas se mi stane, že mám jakoby sýpavý nádech. Mohou případně kortioidy pomoci od chlamidií? Mám Crohnovu chorobu a beru imunosupresiva. Jaké vyšetření by případně chlamidie odhalilo? Alergolog mě chce poslat v případě že budu mít stále poslechový nález -na bronchoskopii. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

dobrý den, suchý kašel, občasné dechové obtíže, přítomnost alergie a dobrá reakce na inhalační kortikoidy svědčí celkem jednoznačně pro bronchiální asthma. Ecobec je potřeba brát dlouhodobě a pravidelně. Někdy se může asthma kombinovat s refluxem žaludečních šťáv do jícnu, což může být i Vás případ. Controloc či podobné léky jsou tedy též namístě. Chlamydie mohou někdy též přispět ke spuštění astmatu u osob, které k němu mají disposici. Průkaz přetrvávající chlamydiové infekce je ale složitý až nemožný, nejčastěji se odebírají protilátky z krve, výsledky ale nejsou jednoznačně interpretovatelné, stejně jako se nedá určit, zda mohou být odpovědné za dlouhodobější obtíže pacientů a zda je potřeba je léčit - navíc ani po dlouhodobé léčbě se obtíže většinou nemění. Moc bych se tedy chlamydiemi nezabýval, je potřeba zejména bát pravidelně Ecobec a určitě budou Vaše obtíže minimální.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: