Dlouhodobý kašel

Dobrý den, již cca 12 let trpím suchým, dráždivým kašlem. Kašlu někdy více, někdy méně, ale stále, zima, léto, noc, den. Snad trochu více ve vlhkém prostředí. Vždy se mi trochu uleví při teple a větru. Kašel vychází spíše z krku než z průdušek. Mnohdy mě nutí na zvracení a kýchání. Byl jsem na vyšetření plic - bez nálezu. Při vyšetření alergologa mi bylo řečeno, že jsem alergický snad úplně na vše. Dostal jsem léky, dýchátka - kortikoidy (názvy už si nepamatuji), ale opět nic nezabíralo ani po několika měsíční léčbě. Vše jsem vysadil a po nějaké době jsem na pár týdnů kašlat přestal. Kašel se ale brzy vrátil zpět. Letos jsem byl na vyšetření ORL - CT a endoskopii dutin - chronická sinusitida. Pokládám se za člověka otužilého, pravidelně saunuji, venku plavu i v zimě. Problémy s nachlazením, s průduškama spíše nemám. Když už tak trpím chrapotem a tak cca 3 denní bolestí v krku. Měl jsem ale období kdy jsem trpěl častými angýnami. Trpím rovněž trvalou únavou a neschopností si odpočinout, nespavostí. Jeden týden v měsíci jsem pravidelně na stilnoxu, jinak bych neusnul. Doktorka mi letos našla chlamýdie pn., tvrdila, že jakmile je přeléčíme veškeré problémy zmizí. Nestalo se tak. Vše je při starém a asi už nezbyde nic jiného než si na to zvyknout. Prosím poraďte kudy se ještě vydat. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji Vám za Váš dotaz. Zdravý člověk kašel nemá, nějaká příčina tady být musí. Pokud jste alergik, máte dispozici k alergickému astmatu. Určitě Vám byla provedena spirometrie /včetně bronchodilatačních testů- t.j. testů,kdy se zjišťuje reakce průdušek na látku,která je rozšiřuje, a také bronchoprovokačních testů- t.j. takových, při kterých se testuje reakce na látku, která průdušky zužuje/. Dalším vyšetřením, které jste asi absolvoval /nebo měl absolvovat/ je FeNO /vyšetřetření oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu/- hodnota je zvýšená u alergického astmatu. Užíval jste i systémové kortikosteroidy? /Prednison, Medrol/ . Směřuji k tomu, zda byla diagnóza astmatu potvrzena, nebo byl proveden spíše terapeutický test /t.j. test léčbou, kdy se nasadí léčba jako u astmatu- kortikoidy, atd. - a pokud zabere, navádí nás to k potvrzení této nemoci/. Nemáte pálení žáhy, potíže se zažíváním? Při GERDu- gastroezofageálním refluxu pacienti kašlou /je to onemocnění, při kterém dochází k návratu kyselého žaludečního obsahu do jícnu/. Měl jste RTG vyšetření hrudníku? Kontrola s odstupem?CT plic? Bronchoskopii? Jste kuřák nebo bývalý kuřák? K těm chlamýdiím -pravděpodobně jste měl v krvi zvýšený titr protilátek /pokud IgM protilátek, pak u Vás právě probíhal infekt způsobený tímto mikrobem, pokud IgG protilátek - to znamená, že jste se v minulosti setkal s Chlamýdiemi, což není neobvyklé/. Ještě k ORL: chronickou rýmu nemáte? /pocit ucpaného nosu/ Říká se- jedny dýchací cesty, jedna nemoc /horní a dolní dýchací cesty- pacient s chronickou alergickou rýmou má často i stma/. Polypy u Vás nalezeny nebyly? Ještě by mě zajímalo, co se ve Vašem životě změnilo před 12 lety - práce? bydlení? Jiné okolnosti? Předtím jste nekašlal vůbec? Je toho hodně, co bych potřebovala vědět k tomu, abych Vám zodpovědně poradila. Takže závěrem: pokud máte pálení žáhy, nebo jiné zažívací potíže, radím navštívit gastroenterologa. Pokud by se potvrdil GERD, léky na snížení kyselosti žaludku Vám můžou pomoci. Pak je na místě kontrola na plicní ambulanci a další pátrání po příčině kašle, a to ve spolupráci s ORL specialistou. Hodně štěstí.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: