Dlouhodobý kašel a rýma

Chtěl bych se vás zeptat a zároveň poradit. Už měsíc a půl mám kašel, zpočátku jsem byl léčen pouze nějakými sirupy. Po návštěvě lékaře jsem dostal antibiotika, které nezabrali. Poté mi doktorka předepsala silný sirup proti suchému kašli - Tusi Drill. Pro upřesnění jakoby kašel vycházel z hrudníku, ale na plicích mě nebolí. Občas vykašlávám hustý tmavě zelený hlen. Horečku nemám, k večeru mě bolí hlava, ale stále teplotu nemám. Teď poslední týden užívám druhé antibiotika, ale kašel se o moc nezlepšil. Byl jsem na osvícení dutin, prý mám nález. Četl jsem zde, že může být zánět nosních dutin provázen i motáním hlavy. Já mám i občas celkový pocit nepřítomnosti. Jak dlouho tak může trvat než se uklidní kašel úplně, popřípadě jestli po dobrání antibiotik je rozumné chodit např do školy když jsem byl dva týdny doma s antibiotikama? A nebo jestli byste nevěděli, co to může být zač. Předem děkuji za odpověď, už jsem zoufalý.

Odpověď odborníka:

Milý Jakube, určitě je protivné prožívat to, co líčíte. Bohužel, situace, jako je ta Vaše, není úplně vzácná. Kašel je původně účelný reflex, který má za úkol udržovat žádoucí poměry v dýchacích cestách. Mívá různou kvalitu, dobu trvání a význam. Lékaři jsou v rámci tzv. diferenciální diagnostiky školeni v pátrání po příčinách kašle, takže i Vaši ošetřující lékaři velmi dobře vědí, jakými cestami se dál dát, pokud by po přeléčení zánětu vedlejších dutin nosních Vaše příznaky neustoupily. Bohužel, je třeba mít s organismem značnou trpělivost, trvání kašle se počítá na týdny..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: