Dlouhodobý průjem

  • Dotaz od: Štěpánka
  • Publikováno: 9.12.2012
  • uLékaře.cz

Dobry den, jiz priblizne 3 roky me trapi dlouhodobe zazivaci obtize, a to zejmena v podobe prujmu. Snazila jsem se za tu dobu vypozorovat, zda jsou me problemy psychickeho nebo fyzickeho puvodu, ale bohuzel bez valneho vysledku. Rikala jsem si, ze po zmene zamestnani se mi zazivani zlepsi za par dni, pricitala jsem vse stresu, ale bohuzel k uprave nedoslo. Zkousela jsem nejist i urcite typy potravin a zjistit tak pripadnou alergii, ale opet temer bez vysledku. Vim jen, ze nemohu temer vubec jist celozrne pecivo, ani jogurty; proste cokoliv, kde je vlaknina a je to nejakym zpusobem "zdravejsi". Po oriscich (jakychkoli) me boli zlucnik a mam jeste vetsi zazivaci obtize (prujem), proto je take nejim. Uz asi rok se snazim uzivat leky na posileni imunity - Laktobacily forte s prebiotiky (byla jsem velmi casto nemocna - virozy, zanety dutin, prudusek) a doufala jsem, ze se tim zlepsi i zazivaci obtize, ktere mam, nestalo se tak. Mam pomerne stresove zamestani, ale v posledni dobe jsem se hodne psychycky srovnala a citim se psychycky dobre, snazim se nepripoustet si problemy spojene s praci, ale obtize nevymyzeli. Cokoliv rano snim, musim behem par minut, nekdy hned po snidani, na zachod. Kvuli temto problemum obcas prijdu pozdeji do prace :-( Protoze mam strach, ze me prujem prepadne cestou do prace. Velmi me to trapi, obtize me potkavaji predevsim rano a odpoledne, vecer a v noci jiz ne. Kdyz jsem sla ke svemu praktickemu doktorovi (cca pred rokem), rekl mi, ze v mem pripade pujde zrejme o stresovy puvod zazivacich potizi, ale ja si to uz po tak dlouhe dobe nemyslim a mam strach, aby to nebylo neco vaznejsiho. Zacpou netrpim, v poslednich trech dnech se objevilo i paleni zahy, se kterym jsem problemy nikdy nemela. Lecim se momentalni s astmatem a alergii (asi 1 rok, simbicort, zyrtec) a beru jiz 10 let hormonalni antikoncepci (stale stejnou - Pramino). Nejsem ani hubena a ani tlusta, mam mozna par kilo navic, ale tyto obtize jsem mela, i kdyz jsem mela, i kdyz jsem byla, o tech par kilo navic, lehci. Predem Vam moc dekuji za odpoved a rady. S pranim hezkeho dne S.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Štěpánko, vzhledem k zažívacím obtížím Vám doporučuji podstoupit komplexní vyšetření v gastroenterologické ambulanci, včetně laboratorních testů a endoskopie. Pokud vyšetření neprokáží organickou (tj. hmatatelnou) příčinu obtíží, pak je možné označit je za tzv. funkční. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x