Dlouholeté bolesti v pravém podbřišku se zhoršily a změnily

Dobrý den, před asi 20 lety mě trápily velmi podobné bolesti jako teď. Doktoři mě vyhazovali z nemocnic od vyšetření s tím, že jsem simulant a že je chci zdržovat. Bojim se doktorů po špatnejch zkušenostech jak čert kříže a když už sama od sebe jdu někam dobrovolně na chirurgii, tak to už fakt něco znamená. A pak bylo všechno najednou honem honem a uřízli mi urgentně 18 cm slepého střeva a ještě to stálo nemalej úplatek primáři nemocnice. Poté byl asi rok klid, ale pak se stejné bolesti vrátily a trápí mě dodnes. Po všech možných vyšetřeních nepřišli na nic, snad jen na srůsty. Zvykla jsem si, že už budu mít holt celý život trápení a nebudu už nikdy žít svobodně. Ale před pár dny se moje bolesti zhoršily a změnily. Konkrétně je to jakoby mnou projížděly nože od pravého třísla, přes střevo až do pravého předního boku. Nebo mě píchá pouze v místě střeva pod či kolem jizvy po operaci, prostě v místě, kde mi uřízli střevo tehdy. Během let byly tyto bolesti časté třeba jednou týdně. Jen asi jednou za dva měsíce se zhoršily tak, že to píchalo několik dní. Poslední dobou ale navíc přichází pro mě nová bolest. Ráno se vzbudím třeba na pravém boku a nemůžu bolestí vůbec vstát z postele, mám pocit jakoby mi moč nebo nevim co zatlačilo tu pravou stranu a píchá to tam všude. Zvláštní je, že to samé je i pokud se vbzudím na levém boku - píchá a bolí to však vždy napravo. Už opravdu zoufalstvím nevim, co mám dělat. Každou chvíli a hlavně v noci se ptám sebe sama, jestli je to tak zlý, abych už mohla zavolat sanitku. Ale nakonec to vždycky nějak zvládnu přemoct. A pouštět se do kolečka odmítání a blbejch řečí při pokusu o nějaká nová vyšetření už mám strach. Přikládám i poslední testy krve a moči z před asi 6 týdny, Bilirubin mam zvyseny snad odjakziva. Chapu, ze tady je uz kazda rada draha, ale nadeje umira posledni...

Odpověď odborníka:

Podle vašeho popisu nevyplynulo, zda operace slepého střeva byla tehdy na místě, zda appendix slepého střeva byl zánětlivě změněn nebo obsahoval koprolit. Stav přpomíná vystřelující bolesti z dolní části hrudní a horní bederní pateře, které se projikují do pravé stěny břišní a mohou být způsobeny poruchou statiky pateře, změnami na meziobratlových kloubech nebo dokonce existencí změny meziobratlové ploténky až jejího výhřezu. Postup by ale měl být takový, že je třeba vyloučit změny v dutině břošní a změny za dutinou břišní. Tedy vyšetření chirurgické včetníé minimálně vyšetření diagnostickým ultrazvukem, vyšetření urologickíé na možnost změn močové soustavy případně existence konkrementu v močových cestách a při negativním nálezu teprve potom vyšetření ortopedické a případně i neurologické. Medicina je už dnes taková a tento systematický postup je zcela na místě. Podle výsledku potom léčení, jistě rehabilitace a fyzikální léčba spřihlédnutím k nálezu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Spánková hygiena
Články: Spánková hygiena
Dodržování zásad spánkové...
Bakterie požírající kvasinky – naděje v boji proti Crohnově chorobě?
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nepodceňujte po operaci křečových žil rehabilitaci
Články: Nepodceňujte po operaci křečových žil rehabilitaci
Odstranění křečových žil...
Genetického vyšetření se nemusíte bát
Články: Genetického vyšetření se nemusíte bát
Máte za sebou vyšetření na...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: