Dlouhotrvající bolesti břicha

Pane doktore. Obracím se na Vás, protože už si opravdu nevím rady. Moje čtrnáctiletá sestra byla před dvěma měsíci operována pro akutní appendix v nemocnici. Prví co mě trochu zarazilo byl zvolený klasický řez. Jako její poručník, jsem musela podepsat souhlas s operací, a ani jsem si v tom zmatku nevšimla, že bude operace prováděna klasickým řezem, nikoliv laparoskopicky, což jsem brala v dnešní době jako samozřejmost. Ale nějak jsem se nad tím více nepozastavovala a důvěřovala v postup lékařů. Při operaci chirurg zjistil, že se v diagnóze mýlil a o appendix, jak se na první pohled zdálo, nešlo. Každopádně se rána hojila dobře a po šesti dnech byla propuštěna do domácího ošetřování. Zdálo se, že bude všechno v pohodě. Ale i nadále si stěžovala na bolesti břicha. Když zhruba další den pro propuštění dostala opět křečovité bolesti břicha, na nic jsem nečekala a vzala ji opět do nemocnice. Tam nám chirurg řekl, že bolesti k tomu patří a že bude chvíli trvat, než bude vše v normálu a doporučil brát i nadále prášky od bolesti. Bolesti však i s odstupem času byly pořád stejné a neměnné jsou do teď. Bolesti, které se soustředí na pravou stranu břicha, u ní trvají klidně i pět dní v týdnu s tím, že někdy jsou opravdu velmi intenzivní, křečovité, kdy jen leží, bere prášky od bolesti a je neschopná fungovat. Když jsem se dnes při kontrole o tom zmiňovala lékaři, opět přišel se stejným argumentem, že to chce čas. Nenechala jsem se ale odbýt a tak pro můj klid udělal Sono, které podle jeho slov bylo v normálu. Ale já stejnak mám pořád pochybnosti. Mám o sestru strach a když vidím, že ji břicho stále bolí a jak trpí, nutí mě ji nějakým způsobem pomoci. I když bych opravdu chtěla být v klidu a brát slova lékaře vážně, tak nějak mi to nejde. Mi zkrátka nepřijde úplně normální, aby měla nadále tak šílené bolesti břicha, protože vlastně ty bolesti byly důvodem, proč jsem ji přivezla do nemocnice a před dvěma měsíci byla operována. Nebo se pletu a i dva měsíce po operaci jsou takové bolesti v takové míře běžné a jen zbytečně šílím? Nevím, zda bych měla chirurga požádat, aby ji poslal ještě na nějaké jiné vyšetření, i když mi už jednou řekl, že další vyšetření je zbytečné a bolesti sami přejdou? Nebo bych měla zkusit změnit chirurga,? Mám opravdu takové nutkání, že zkusíme jinou nemocnici. A proto jsem se chtěla zeptat na Váš názor. Co si o tomto myslíte? Panikařím zbytečně, nebo by měla sestra postoupit ještě nějaké vyšetření , popřípadě jaké? (Má za sebou akorát Sono a vyšetření na gynekologii.) Za Vaše názory budu opravdu vděčná. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tamaro. Volba řezu závisí na chirurgovi a pokročilosti nálezu. Přestože je dnes laparoskopické odstranění apendixu možné a moderní, není to standard. V případě chronické apendicitidy se obvykle volí, ale u akutního zánětu platí výše uvedené. Pooperační bolesti se někdy opravdu objevují i několik týdnů po operaci, ale neměly by být rozhodně tak intenzivní, jak popisujete. Někdy je mohou vystřídat bolesti ze srůstů, které mohou po operaci vzniknout. Pokud byl ultrazvukový i gynekologický nález vpořádku, je obtížné stanovit, z čeho dalšího by mohly potíže pramenit. Můžete u svého ošetřující lékaře poptat nález na vaječníku, minimálně pravý se někdy dá i během klasické operace prohlédnout. Zejména v případě, pokud podle toho, co píšete, nebyl nález na apendixu oproti předpokladu rozvinutý. Také bych se informoval na výsledek histologie, apendix by se měl standardně posílat na histologický rozbor. Doplnil bych ještě standardní laboratorní vyšetření. Pokud bude vše v normálu, vyčkal bych ještě, nicméně bych nadále Vaši sestru pravidelně kontroloval. Na druhý názor máte samozřejmě nárok, pokud si nejste jistá s péčí, která je Vám a Vaší sestře poskytována. Řádky výše berte prosím jako hrubě orientační, reaguji spíše v obecné rovině a na základě zkušeností, nemohu samozřejmě takto virtuálně zhodnotit konkrétní stav Vaší sestry. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: