Dlouhotrvající bolesti břicha

Pane doktore, minulý týden jsem Vám pokládala dotaz ohledně sestry a jejich dlouhotrvajících bolestech. http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/dlouhotrvajici-bolesti-bricha-81090 Zařídila jsem se podle Vašich doporučení a zašla se sestrou opět k lékaři. Byly jsme i u gynekologa, kde sestru opět vyšetřil a ujistil nás, že potíže z tohoto směru určitě nepramení. U chirurga jsem požádala, jak jste mi doporučil, o laboratorní vyšetření. Výsledky již dorazily a dle chirurga je krevní obraz uspokojivý, tudíž nic zásadního neodhalil. A tak opět doporučil čekat, než bolesti odstoupí a v případě potřeby brát prášky od bolesti. Jelikož jste mě minule docela uklidnil, řekla jsem si,že tedy budeme čekat. Ale i dnes mám na Vás nějaké dotazy. V lékařské zprávě je napsáno, že kontrola dle potřeby nebo při potížích. Všimla jsem si toho až doma, tudíž jsem se nezeptala, co je tím myšleno. Zkrátka si pod tímto termínem nedokážu vyvodit, za jak dlouho by to mělo být. Myslela jsem si, že termín další kontroly bude pevně daný, protože kdybych se měla řídit termínem při potížích, mohly bychom tam vyrazit hned dnes, protože jak jsem psala, silné bolesti jsou u ní téměř na denním pořádku. Dále bych se chtěla zeptat na prášky od bolesti. Užívá Ibalgin hned od doby, kdy byla propuštěn z nemocnice domů. I když se snaží brát prášky jen v případě nejvyšší nouze, tak stejně tak 5x – 6x do týdne je bere. A tak jsem se chtěla zeptat, zda je vůbec vhodné, aby tak dlouhodobě užívala tyto prášky, zda by je alespoň neměla obměnit, popřípadě za jaké? Dále jsem si Vám dovolila výsledky krevního obrazu přepsat, protože se v tom sama nevyznám a chci se ujistit, že je opravdu vše v pořádku. Urea 7,3 ,Kreat 97, Na142, K4,8, CI102,3 , Bilir 11,8, ALT 0,49, AST 0,41, GMT 1,17, Glu 5,8, TPI méně 0,04, Hemoglobin 162, Erytrocyty 5,44 , HK 0,484 , Leukocyty 18 , MCV 89, Trombocyty 139. Mnohokrát děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tamaro. Začnu tím, co jsem psal minule. Dostáváme se v rovině virtuální konzultace do úzkých, protože takto komplexní případ není možné virtuálně řešit. Přesto bych ještě doporučil při pokračujících obtížích zvážit CT břicha, kterým se sice nezjistí případné srůsty, ale mohla by se odhalit jiná patologie. Otevřeně ale přiznávám, že je to spíše tápání a zejména u mladších žen by mělo být CT přísně indikované. Laboratorní vyšetření vypadá vpořádku a co se trvalého zvládání bolestí Ibalginem týče, rozhodně bych jej dlouhodobě nedoporučil. Mj. zvyšuje riziko žaludečních a obecně trávicích potíží. Kontrolu podle potřeby bych si vyložil tak, pokud budou potíže přetrvávat dalšé 2-4 týdny, opět bych se na lékaře obrátil. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: