Dlouhotrvající kašel

Dobrý den, mám dotaz ohledně kašle, který mě s dvěma cca 2 týdenními přestávkami trápí už půl roku. Vše začalo v srpnu jako běžné nachlazení, teplota a rýma ustoupily, ale kašel ne. V září jsem navštívil svého lékaře, který mi diagnostikoval běžnou virózu s tím, že se to musí vyležet. Zhruba měsíc po návštěvě lékaře kašel přestal, ale asi za dva týdny začalo vše znovu i s teplotou a rýmou. Po cca dvou týdnech se mi podařilo znovu uzdravit, ale na začátku prosince kašel opět začal a trval skoro až do Silvestra, kdy na dva dny ustoupil, ale hned se zase vrátil. Po novém roce jsem opět navštívil svého lékaře, který mě poslal na rentgen plic, udělal výtěry, odebral krev a zjistil, že mám v krku streptokoka a nasadil antibiotika. Při kontrole již byly výtěry v pořádku, ale kašel se pořád nelepší. Podle vyšetření nemám černý kašel ani žádný nález na plicích, žádnou infekci v organismu, streptokok je vyléčený, rentgen plic je také v pořádku. Na kašel jsem zkoušel ACC long, Mucosolvan a na doporučení lékaře také Bioparox, který jediný mi ten kašel trochu zlepšil, ale nevyléčil. Kašel je střídavě až dávivý a nebo naopak suchý, kdy na průduškách cítím hleny, ale nemůžu nic vykašlat. Střídají se cca 2 týdenní období, kdy se alespoň vyspím a přes den moc nekašlu s obdobími, kdy se kolikrát nemůžu ani pořádně nadechnout, jak jsem zahleněný. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Podle toho co píšete, máte kašel už cca pul roku s pauzami. Kašel nemusí být jen projevem akutního infektu dých cest. Může být i projevem alergie nebo chronického onemocnění dýchacích cest. Nepíšete, jestli kouříte, nebo míváte rýmu, nebo jestli u záchvatů kašle máte třeba pískání na průduškách?.... Kašel Vás jistě vyčerpává - hlavně ten noční. Poradila bych Vám opět navštívit Vašeho lékaře a požádat o vyšetření na plicním nemo i na alergologii - ale někde si pneumologové dovyšetřují případné alergie sami.... Např. astma na RTG plic vidět není. Dále to, že odběry byly v normně, neznamená, že jsou stále - hlevně u atypických patogenů se doporučuje v čase při potížích opakovat po cca 3 týdnech opět, jestli není vzostup v některých třídách. Dále, pokud kašel trvá půl roku a více, doporučuje se také bronchoskopické vyšetření, které ale indikuje - s Vaším souhlasem -pneumolog.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Potvrzeno: pásový opar zvyšuje riziko mrtvice
Články: Potvrzeno: pásový opar zvyšuje riziko mrtvice
Riziko mozkové příhody...
Pijte černý čaj, snižuje krevní tlak – a nejen to!
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Články: Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Nespecifické střevní záněty...
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x