Dlouhotrvající kašel

Dobrý den, můj syn má již 3 týden kašel.Po týdnu kašle měl 1 den laringitýdu a byla sem s nim den hospitalizovaná.Lékařka nám nasadila bez CRP antibiotika Augmentin DUO 2x 70ml(bere 2xd 8ml), je mu 3,5roku a váží 15kg.Já mu ale po týdnu odmítam antoibiotika dátvat, nejen že se stav nezlepšil ale syn mi přestává jíst a každá dávka mu vyvolává zvracení.Dále užívá denně již měsíc AERIUS , Spiropent, Mucolsolvan,Ventolin2vdch.- 2xd, Pulmicort 2vdechy/2xdenne(ten bere cca 9 dni a má pokračovat.Mě se zdá že toho bere skutečně hodně a vysadila sem mu ventolin a chci i Pulmicort.Dušnost u něho nepozoruji a připadá mi jako pokusný králík.Jeho kašel je v současné době dráždivý(sinecod) ale je hodně hluboký.Nevím zda mi v něčem poradíte ale měli jsme jinou lékařku/pediatričku v zahraničí a ta mi vždy kladla na srdce Pulmicort né víc jak 10 dní.Současné pediatričce je to zřejmě šumák. Mám se synem jít na alergiologické testy a uvidíme jak pochodí.Laringitidu měl jen 25x v životě a prodělal v listopadu 2010 zápal plic, má to nějaký vliv? děkuji moc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, samozřejmě jsem Vašeho syna neviděla ani nevyšetřovala, nicméně léčba na mě působí dosti zmateně. Laryngitida sama o sobě je virového původu, proto nechápu nasazení antibiotik, obzvláště pokud nebylo provedeno CRP či rtg plic, který by například potvrdil současně probíhající zápal plic. Budiž, stalo se, ale po 7 dnech Augmentin jistě můžete vysadit, není-li zdravotní stav dítěte ničím komplikován. Pokud má Vaše lékařka podezření na astma, pak je pochopitelné nasazení Pulmicortu - v něm bych na Vašem místě vydržela až do alergologického vyšetření. Ventolin s klidem vysaďte, používá se pouze v akutních stádiích při dušnosti, roztahuje dýchací cesty, jeho podávání 2x denně je v zásadě placebo. Mucosolvan můžete rovněž vysadit, ostatní léky se mi nechce hodnotit, protože jsem Vaše dítě sama nevyšetřovala, tak nevím, z jakých konkrétních důvodů byly nasazeny. Co se týče laryngitid - napsala jste, že ji syn měl 25x, to beru jako překlep, nicméně pokud se laryngitidy opakují, může za tím stát alergie - doufejme, že obtíže Vašeho syna tedy vyřeší alergologické vyšetření a správné nastavení léčby.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x