Dlouhotrvající kašel a operace

Dobrý večer pane doktore, syn (5let) už přes dva měsíce stále kašle, není to intenzivně celý den,ale třeba 3-5x denně si zakašle dráždivým kašlem,když brečí nebo se vzteká nabírá ho to až ke zvracení. Poslechově je dle paní doktorky čistý. Nijak bych to neřešila,ale syna čeká za měsíc velká operace a bojím se aby kašel do té doby zmizel a syna uspali.Nyní nic na kašel nebere.Užíval Mukosolvan, Stoptusin, Robitusin a nic nepomohlo....Poradil byste jak postupovat?Zda opět začít něco užívat,nebo čekat jestli kašel sám odezní? Předem moc děkuji za odpověď Veronika W.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,pokud kašel trvá více jak 14 dní a klinický nález je v normě,dýchání čisté, může se jednat o alergický kašel, možná i počínající asthma průduškové a tak bych doporučoval se s paní doktorkou domluvit na odběru krve qa kromě základního vyšetření nechat vyšetřit i IgE,ECP, dále pak chlamydie a protilátky proti černému kašli (pertusse, parapertusse). Pokud by byly zvýšené alergické protilátky, pak samozřejmě i alergologické vyšetření. (Alergie na BKM(bílkovina kravského mléka,některé další potraviny a dále roztoči, prach, plísně ap.)

MUDr. Michal Pukovec
MUDr. Michal Pukovec

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Nový Jičín

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: