Dlouhotrvající kašel (cca 4 měsíce)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak bych co nejlépe mohl léčit kašel doma. Z počátku se jednalo o suchý kašel a asi po měsíci to přešlo ve vykašlávání. Je to takovy drazdivy kasel spojeny s rymou. Nemůžu večer usnout a když usnu stejnak se po 2 hodinách vzbudím. Piji čaj "citron se zazvorem" + si dávám citron zvlast, uzivam nejaky sirup, ale zdá se ze nepomaha. Jsem kuřák, myslíte, že když bych přestal, zlepšilo se to ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji Vám za Váš dotaz. Potřebovala bych vědět, jaký přesně sirup užíváte. Pokud je to mukolytikum/expektorans /lék na vykašlávání, přečtěte si příbalový leták sirupu, tam je to uvedeno/, pak Vás může dráždit ke kašli, a proto kašel přetrvává. Rovněž by mě zajímalo, za jakých okolností kašel vznikl, jestli jste měl horečku, dušnost /pocit nedostatku vzduchu/, jestli jste bral antibiotika, zda jste byl vyšetřen lékařem /poslech plic fonendoskopem, celkové vyšetření/. Každý kašel trvající déle než 3 týdny je považován za chronický a má být dovyšetřen. Co se týče kouření, jednoznačně radím PŘESTAT, u kuřáka každý infekt probíhá hůře než u nekuřáka, nemluvě o riziku vzniku rakoviny plic anebo CHOPN /chronické obstrukční plicní nemoci/- což je nemoc, se kterou veřejnost nemá moc zkušeností, ale je to nemoc zákeřná, plíživá a pacienti, kteří ní trpí, litují, že nepřestali kouřit, když ještě byla naděje, že jim kouření nezničí zdraví. Takže závěrem: podívejte se nejdříve na leták, nebo mi sem napiše, co berete za sirup, možná Vás zbytečně dráždí, zkuste jej vynechat. Na kašli se může podílet i rýma /která v noci zatéká do dýchacích cest a dráždí ke kašli/- užíváte nějaký sprej? Je to rýma vodnatá? Hnisavá? /žlutá, zelená/ Bolí Vás hlava při předklonu? Rýma může přejít v zánět přínosních dutin, to je důvod, proč se ptám na uvedené potíže. V lékárně si zatím kupte nějaký sprej /Quixx/, event. inhalujte Vincentku. URČITĚ JE NA MÍSTĚ NAVŠTÍVIT minimálně praktického lékaře /aby Vám poslechl dýchání event. doplnil další vyšetření- vyš.krve-CRP, tj. zánětlivý parametr, FW- sedimentace červených krvinek,kt.také vypovídá o zánětu. Praktik Vás pravděpodobě odešle k plicnímu vyšetření - kde se nejspíš doplní RTG hrudníku a spirometrie, t.j. vyšetření plicních funkcí. Nebojte se a NEODDALUJTE VYŠETŘENÍ V ODBORNÉ AMBULANCI, online Vám ráda poradím, ale není nad osobní setkání lékaře s pacientem a pořádné vyšetření a léčbu. Hodně štěstí a držím palce.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
kašel trvající 4 měsíce | Od: Petr Řepík | 25.11.2014 13:43
Dobrý den.Kašel mi znepříjemnuje život.Při práci,při cestování,při spánku.Už jsem tento broblém měl před několika lety. Okamžitě pomohl lék super penicilín a tenkrát jsem se tomu smál.Dnes se trápím,chodím často k doktorovi a říkám si, že mě snad vyléčí dřív pán bůh.Bolí mě čelo až ke spánkům každý den a kašlu stejně dlouho(4 měsíce)Přes den spíš suchý kašel s knedlíkem v krku.V noci když si lehnu na bok do deseti minut dostanu záchvat kašle dokud nevykašlu hlen.Pak mám na 2-3hod.pokoj.Někdy mě bolí za hrudní kostí.Hlen se zdá být bílý.Zdá se mi jako kdybych měl zadní rýmu a nebo to jde z průdušek.Prý nemám v těle zánět!Teď mi trhali 2 zuby a dali mi antibiotika,,amoksiklav ,,hned 2hod po první tabletě jsem přestal kašlat,ale začal jsem zvracet a točila se mi hlava takže jsem vzal jenom 2 tablety.Dva až tři dny jsem VUBEC nekašlal,žádný hlen v krku,ale do týdne se to vratilo.Vím,že by mi správné antibiotika pomohlo,ale doktor mele svou.To přejde,potom alergie,nebo vemte si větší dávku za další měsíc u moře se to zpraví a stále dokola.Jenom sypu peníze.Prosím pomozte mi,potřebuji antibiotika ktéré jsem nemě asi 3 roky.

reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: