Dlouhotrvající kašel (téměř dva měsíce)

Paní doktorko. Na začátek bych chtěla říct že jsem kuřačka, a vykouřím denně 10-17 cigaret. Od začátku září mě trápí kašel - pálí mě na plicích, vykašlávám, ale kašlem se dusím tak, až je mi často na zvracení, v krku mě nebolí a těžko se mi dýchá. Druhý týden v září jsem šla k lékaři, a jelikož jsem dvakrát vykašlala krev (pravděpodobně z podráždění), poslal mě pan doktor do Motola. Tam mi udělali kompletní vyšetření a jen o chlup jsem utekla hospitalizaci. Z rentgenu nic nezjistili. Týden jsem se doma léčila, zlepšilo se to ale jen na dva dny. Poté se to opět vrátilo, šla jsem na plicní, tam mi udělali spirometrii a byla v pořádku, stejně jako výsledky krve na černý kašel, chlamýdie, apod. V polovině října jsem byla opět asi dva dny zdravá, ale nemoc je zpět. Jelikož jsem za půl roku měla už čtvery antibiotika, další už nechci, tudíž k lékaři už nepůjdu, stejně nevědí co mi je. Pokaždé to začalo jednodenní silnou nečekanou rýmou, která přešla hned jak nastoupil kašel a bolesti. Už nevím co mám dělat, jsem v maturitním ročníku, a moje nemoc mi dost znepříjemňuje studium. Pár známých to označilo za alergii, pár za (nedejbože) rakovinu plic. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vidím, že jste byla kompletně vyšetřena a předpokládám, že i bronchoskopicky?, když jste kašlala krev? Všechny výsledky v pořádku a potíže se vrací. Já bych asi postupovala takto - doporučila bych imunologické vyšetření a alergologické vyšetření ( kožní testy, krev na IgE, vyš. na FENO - speciální vyšetření, kde u astmatiků je vyšší podíl dusíku ve vydechovaném vzduchu). Říkáte ale, že k lékaři nechcete... Bez vyšetření se těžko něco řeší, ale slyšíte se třeba pískat při pocitu dušnosti? Budí Vás kašel v noci - nad ránem? Pokud to začíná záchvatovitou rýmou opravdu toto budí podezření z alergie..... To, že byla spirometrie v pořádku ještě neznamená, že nemůžete mít astma. Opravdu bych doporučila alergo-imunologické vyšetření. Pro úlevu můžete zkusit Levopront kapky ( můžou i astmatici) a na posílení imunity RespiVaxim - oboje volně dostupné ( nebo Biopron Respiron), vyšší dávky vitamínu C. Na noc možná Claritine - volně dostupné malé balení, ale zablokujete si možnost vyšetření kožních testů - nebo, vysadit cca 4-5 dnů před vyšetřením.
Pokud vykašláváte zelené hleny, možná by bylo dobré dát na vyšetření a třeba přeléčit ATB dle citlivosti....
Snad jsem Vám pomohla, ale opravdu bych doporučila opět návštěvu lékaře.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: