Dlouhotrvající problem s kolenem

Dobrý den, už 4 měsíce bojuji s levým kolenem. V jeden den sem cvicil drep s cinkou a pote se odpoledne sel probehnout, po dobehnuti domu jsem citil bolest v koleni a pri pokrceni kolene jsem citil silnou bolest. Ihned jsem zasel za ortopedem, ktery mi doporucil mesic klidu. Po mesici mne koleno pri chuzi neustale bolelo (bolest pod kolenem z vnitrni strany). Tedy nasledovalo RTG, ktere nic neukazalo. Cca po trech mesicich ta ostra bolest zmizela (koleno jsem v te dobe opravdu co nejvice setril). Ted se koleno projevuje mirnou tupou bolest kolene prechazejici pod koleno do lytka. Bolest citim v dobe klidu v noci, rano po stoupnuti na nohy a hlavne pri dlouhem stani.. Proto neustale prenasim vahu na pravou nohu. Citim ze je koleno oslabene a mene stabilni nez prave. Navstivil sem fyzioterapeuta a ten mi predepsal rehabilitace (elektro,magnet a cviceni), zde mi pani fyzioterapeutka ukazala, ze mam viditelne oslabeny sval, ktery se nachazi z vnitrni strany vedle prave horni strany kolene a doporucila mi jeden stabilizacni cvik, ktery mam opakovat co nejcasteji s odstupem 2hodin. V září mne čeká soustředění, kde se bude aktivne běhat, chodit,... a abych zjistil zda ho mohu absolvovat, objednal jsem se k jinemu ortopedovi (má nejlepsi reference v Karl. kraji), ten mne vysetril a konstatoval ze muj stav na akutni lecbu neni a ze soustredeni absolvovat mohu. Me problemy oduvodnil mekkou chrupavkou v koleni. Doporucil mi uzivat doplnek stravy s kolagenem a glukosamin sulfatem, dale predepsal Melovisa udelal opich kolene. Níže prepisuji lekarskou zpravu. LEKARSAK ZPRAVA Chon. bolesti L kolen. kl. obj: koleno bez náplně, okolí klidné bez zarudnutí, palpační citlivost patelárně, hybnost volně - bez blokací, krepitace 0, vazy pevné, meniskové manévry negativní, La neg, Zo negat, podkolenní + periferie v normě o posit. RTG .... axial patelly bpn Dgh .... chondropatie Therapie: opichl 1ml Dexamed + 1% Mesocian i.artik. Dop: melovis 1x denněm indiv. chondroterapie, indiv. strečink stehen. svalstva. Jaký je Váš názor? Je mi hodně nepříjemné, že vlastně ani po 4 měsících nevím co mne v koleni vlastně trápí. Děkuji Ben

Odpověď odborníka:

Diagnoza chondropatie bude asi problematická, jistě není vyloučena. Podle vašeho popisu je pravděpodobné, že se jedná o poškození úponu vnitřního bočního vazu, který má souvislost s vnitčním meniskem, který bude porušen. Doporučuji protoi diagnozu především upřesnit.Vzhledem k tomu, že potíže jsou již delší dobu vyžádejte si vyšetření kolena magnetickou rezonancí, které s vysokou pravděpodobností diagnozu porušení měkkých částí kolena určí. Pokud by byl meniskus postižen je na místě artroskopické vyšetření, které ještě více diagnozu upřesní a meniskus ošetří. Zkuste mne časem informovat o výsledku. Domnívám se, že vyšetření MR je nezbytné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: