Dlouhotrvající průjem, řídká stolice

Vážená paní doktorko, obracím se na vás s prosbu o radu a váš názor. Od začátku tohoto roku se mi zdravotně příliš nedaří. V únoru jsem prodělala ošklivou chřipku - atb Amoksiklav. Po něm jsem měla příšerný průjem ještě po dobrání. V květnu jsem ulehla se zánětem průdušek - opět atb a opět průjem. Začátkem prázdnin mi našli v krku jakéhosi hemofila - atb, průjem. Z dovolené jsem si přivezla zánět dutin - bohužel opět atb a průjem. Poté jsem měla hlen a krev na stolici, po vyšetření na chirurgii mi pomohl Hylak. A konečně k mému trápení. V půlce října jsem prodělala střevní virózu - ve výtěru zjištěn norovir a enterovir. Snědla jsem spoustu Enterolu, Smecty, probiotik, držela jsem dietu, přesto jsem se z chřipky neane vyhrabat. A od té doby se tak říkajíc vezu. Mé potíže s průjmem a lehkou bolestí žaludku přetrvávají dodnes. Má praktická lékařka mi naordinovala atb, tuším Normix na cestovatelské průjmy, bohužel zabral na chvíli a potíže jsou zpět. Krevní testy, leukocyty, crp, jaterní testy, minerály i funkce ledvin v pořádku, výtěr z konečníku též bez nálezu. Jsem už opravdu velice zoufalá, občas mě pálí žáha, bojím se jít na WC, poslouchám každé zaškrundání v břiše , každé říhnutí, cokoli sním, bojím se, co to se mnou udělá. Naordinovala jsem si ještě černé uhlí, pomohlo, ale jakmile jsem ho přestala užívat, zase velmi řídká stolice jednou až dvakrát denně. Jednou jsem se po... i v noci ve spánku. Sotva se ráno vzbudím, už se pozoruji, jestli se mi chce na záchod, jestli mě bolí žaludek atd.. Jsem už psychicky úplně na dně. Léčím se asi pět let s úzkostnou poruchou, užívám Sertralin a Tritico na spaní. Nyní jsem si už několikátý den vzala Xanax, jak říkám jsem úplně vycuclá. Nyní jsem ještě začala brát 3x2ml Hylaku, ale moc šancí tomu nedávám. Moje paní doktorka mi říkala, že budu muset zřejmě absolvovat kolonoskopii. A z té mám opravdu hrůzu. Stud a strach z tohoto vyšetření nepřekonám. Vím, že mi asi napíšete, že ji mám absolvovat, ale víc hlav víc ví a já vám budu velice vděčná za váš názor. Není možné, že by mé potíže byly psychického rázu? Už kdysi jsem velmi dlouhou dobu trpěla zvýšenými teplotami a nikdo mi nikde nic nenašel. Pak jsem se přestala měřit a časem bylo o problému. Jsem asi zkrátka posera. Velice vám děkuji za čas strávený mým dotazem a srdečně vás zdravím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, potíže mohou být psychického rázu. Ale vždy je lepší vyloučit biologickou příčinu. Může se jednat o nerozpoznaný chronický zánět střev, který se dá dobře léčit. Doporučuji kolonoskopii, pokud bude v pořádku, žádné vyšetření bych neabsolvoval a snažil se psychicky uklidnit.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: