Dlouhotrvající teploty bez příčiny

Dobrý den,jedná se o mého syna kterému je 6let.Od 16.12.2010 jsme nemocní první týden angína,po angíně zánět produšek na ten užíval Klacid,ale nezabral,tak jsme museli začít stříkat ecobec,už jsme ho brali před rokem,ale stav se zlepšil,tak se vysadil a nyní ho užíváme znovuale,alergologií navštěvujeme nadále.Byli jsme odeslání i na ORL zda nejsou příčiny nemoci i jiného puvodu tam se zjistila jen zvětšená nosní mandle jinak vše v pořádku tu pujdeme trhat.Ale co mně trápí je,že syn chodil do školy po nemoci jen týden a pak jsme opět šli k lékaři má zase angínu,ale při ní denní teploty 37,5 a večerní 38,5.Na angínu jsme dostali Ospen krka,ale potom se mi osypal kopřivkou,takže alergická reakce ihned vysadili a ted bere jen ecobec a broncho-vaxom od prosince ho užíváme.Teploty jsou pořád i kašel se zhoršil po použití ospanu asi alergickou reakcí,ale poslechvě nemá žádný nález na produškách.Doktorka si neví sním rady co mu muže být,tak se ptám na váš názor čím by ty teploty a horečky mohli přetrvávat.V pondělí jdeme na krevní testy na alerií,viry,stěr z krku a moč a necham si udělat i výtěr z konečníku jestli to nemuže být i příčina střev.Sedimentaci má dobrou.Děkuji předem za váš názor a odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lenko! Velká náchylnost vašeho synka k infekcím bude mít určitě více příčin. Zvětšená nosní mandle může být jednou z nich, pokud se i ORL lékař přiklání k jejímu odstranění, s operací bych neváhala. Vzhledem k často se opakujícím angínám, tedy zánětům krčních mandlí, by bylo vhodné provést výtěry z krku, přesně jak to máte v plánu. O odstranění krčních mandlí bych uvažovala až v případě, že by se angíny u vašeho syna vracely 4-6krát do roka či častěji. Pokud jde o trvale zvýšenou teplotu, záleží na tom zda se jedná o horečku, tedy teplotu nad 38 st. nebo jen o zvýšené teploty, které se někdy u dětí vyskytují, aniž by byly známkou infekčního onemocnění. Pokud se jedná o horečku, je možné, že se jedná o novou virovou infekci (i vzhledem k tomu, že právě probíhá tzv. "chřipkové období"), každopádně je třeba po její příčině pátrat. Víc by měly napovědět výsledky testů, které máte v plánu. Za zvážení by stála i návštěva imunologa. Kromě všech výše zmíněných opatření bych přesto doporučovala pracovat i na přirozeném posilování imunity: snažte se synka velmi zlehka otužovat, tedy nepobývat v přetopeném prostředí, teplota v bytě by neměla být vyšší než 20 C, na spaní 19 C. Velký význam má pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu, u vašeho syna bych doporučovala začít pomaleji a délku pobytu venku postupně prodlužovat až na 2-3 hodiny denně. Dbejte na dostatek spánku a pravidelný přísun vitamínů v přírodní podobě. Můžete též zkusit koupit synkovi v lékárně probiotika a dlouhodobě je podávat, některé studie mluví o jejich příznivém vlivu na imunitu. Držím palce!

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: