Dlouhotrvající únava

Dobrý den, již přes rok trpím zvýšenou únavou, v počátcích mě začalo trápit škrábání v krku, zvýšené teploty, vyskočila mi uzlina na krku. Byla jsem odeslána na ORL, kde zjištěn streptokok v krku, přeléčno antb., poté předána k praktické lékařce a vyšetřena na infekční nemoci - zjištěno, že jsem prodělala boreliozu a chlamydie pneu., a také zjistena snížená funkce štítné žlány, infekce přeléčenyDoxyhexalem (uzlina zmizela). Ohledne únavy a stítné zlázy jsem byla odeslána na internu k dovysetrení, kde vysetrili ostatní hormony stítné zlázy, hodnoty mám hraniční, ale v normě (není zjistena autoimunitní porucha stítné zlázy), ostatní výsledky vsechny v norme, pouze zjistena nizka hladina zásobního horčíku,na kardiologii mi byl zjisten pouze zvýšený tep, sono bricha v porádku. Nadměrná únava - hlavne neschopnost fyzické aktivity (dříve pravidelné plavání), bolesti dutin v oblasti očí a kořene nosu (zhorsují se po fyzické zátezi), psychické problémy ale pretrvávají i nadále. Internistka me predala zpátky do péče obvodní lékarky s tím, ze mi predepsala horčík a doporučila 1x za 1-2 roky kontrolovat ultrazvukem stítnou zlázu kvůli malému uzlíku. Nevím kam se mám jeste obrátit nebo jak resit svůj stav, je možné ze trpím únavovým syndromem? Není možné, ze jsem treba na neco alergická? Děkuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučovala bych doplnit ještě imunologické vyšetření - k vyloučení autoimuntiního onemocnění , urrčitě by se měla vyloučit i alergie, dále hematologické vyšetření k vyloučení anemie. Pro většinu únavových stavů se nakonec nějaká příčina najde, v rámci vyšetřovacího postupu by se mělo doplnit i psychologické vyšetření. Snažte se dodržovat pravidlený režim, dostatečný spánek, přiměřenou fyzickou námahu. Kromě hořčíku můžete zkusit přidat preparáty s koenzymem Q10

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: