Dlouhotrvající zánět ledvin

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Koncem listopadu, po využívání ATB na zánět průdušek (Klacid 500 mg, 1 tbl. / 12 h) jsem si stěžovala mimo stále přetrvávajícího kašle také na bolesti v zádech. Vyšetření moči prokázalo přítomnost bílkoviny. Lékař diagnostikoval další zánět průdušek a zároveň také zánět ledvin. Dostala jsem znovu ATB (Xorimax 500 mg, 1 tbl. / 12 h), ale bohužel bez zlepšení. Další vyšetření moče prokázalo ještě větší množství bílkoviny. Lékař mi musel píchnout injekci proti bolesti a předepsal mi léky Doreta 37,5 mg / 325 mg, 2x denně 1 tbl. a Mydocalm 150 mg, 2x denně 1 tbl. Po důsledném léčebném režimu a dobrání léků jsem se necítila pořád dobře. Vzorek moče byl odeslán na vyšetření do nemocnice, kde byla zjištěna přítomnost erytrocytů a leukocytů. Podotýkám, že po celou dobu onemocnění jsem neměla zvýšené teploty. Ty většinou nikdy nemívám. Trpím chronickým zánětem průdušek a v loňském roce jsem měla cca 7x ATB. Před týdnem se u mě však teploty začaly objevovat. 37,1 nebo jen 37 stupňů Celsia. Pořád se cítím velmi špatně, jsem unavená, u jakékoliv běžné činnosti se až příliš zadýchávám, téměř až zchvátím a zpotím, bolí mě klouby, záda, v podbřišku, je mi špatně od žaludku. Cítím se být úplně bez energie a jsem z toho velmi nešťastná. Mojí psychice také rozhodně nepomůže fakt, že mi moje rodina nevěří, že bych mohla být tak dlouho nemocná a myslí si, že si to vymýšlím. Možná by bylo dobré zmínit i to, že jsem se v loňském roce několik měsíců léčila kvůli velmi špatnému krevnímu obrazu. Měla jsem malý počet hemoglobinu, hematokritu, erytrocytů i leukocytů. Také trpím kolísavým krevním tlakem. V poslední době je ale pořád trochu vyšší, cca 150 / 90. Byla byste tak laskavá, paní doktorko a mohla mi napsat svůj názor? Mnohokrát děkuji za odpověď. Srdečně zdraví Lada

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lado. Vaše potíže opravdu nejsou vymyšlené a všechno, co popisujete, navzájem souvisí. Podle všeho trpíte chronickým zánětem- a je třeba přijít nato, kde. Chronický zánět totiž vede k chudokrevnosti, zvýšenému vylučování bílkoviny v těle, a taky oslabuje imunitní systém, proto je člověk náchylnější na infekce. (Antibiotická léčba 7x do roka není normálním jevem!). Možná trpíte chronickým zánětem ledvin, ale nelze vyloučit, že zánět ledvin je již druhotní. Měla by jste být řádně vyšetřená- nejlépe v interní či nefrologické ambulanci, kde se stanoví i kvantitativní odpad bílkovin močí za den, je třeba vyšetřit sedimetaci krve, imunologický screening, vyloučit dentální fokus či fokus v ORL a gynekologické oblasti, vyšetřit echokardiografii srdce k vyloučení bakteriální endokariditidy a ledviny ultrazvukem, zda není někde v ledvinách absces nebo cysta, resp. taky celotělovou scintigrafii kostí k vyloučení zánětu v kostech nebo PET-CT vyšetření. Rozhodně se nenechte odbít - či už nezájmem praktického lékaře nebo nedůvěrou rodinných příslušníků- a trvejte na poctivém vyšetření. Jde o Vaše zdraví a taky o Váš život.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: